Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israeler blockerar en motorväg utanför Tel Aviv i protest mot regeringens förslag att ändra rättsväsendet. Foto: OHAD ZWIGENBERG/AP/TT

Rekordprotester mot lagförslag i Israel – rädsla för auktoritär regim

Uppdaterad
Publicerad

För tionde lördagen i rad demonstrerade hundratusentals israeler emot regeringens planer på att förändra rättsväsendet. Lagförslaget tillkom efter att premiärminister Benjamin Netanyahu i december bildade regering med stöd från landets ultrahöger och extrem-nationalister.

Vreden är stor över lagförslaget från premiärminister Benjamin Netanyahu och hans starkt högerinriktade regering – och det finns inga tecken på att protesterna kommer att avta.

I några städer deltar rekordmånga israeler, enligt lokala medier är det omkring 200 000 som samlats bara i Tel Aviv.

Enligt arrangörerna demonstrerar omkring en halv miljon människor runt om i landet. Om siffrorna stämmer rör det sig om de största demonstrationerna i Israels historia, konstaterar tidningen Haaretz.

Det hårt kritiserade lagförslaget skulle innebära – om det blir verklighet – att det israeliska parlamentet får makt att upphäva domar från landets högsta domstol.

Kritikerna fruktar att den planerade reformen ska leda till att rättsväsendet förlorar sitt politiska oberoende och att den israeliska demokratin riskerar att ersättas av en auktoritär regim.

Se tumultet i israeliska justitieutskottet när lagförslaget gick igenom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se tumultet i israeliska justitieutskottet. Foto: EBU/Nadav Elimelech

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.