• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Efter raset på julafton gjorde New Yorkbörsen sin bästa dag på nästan tio år när den stängde på annandag jul. Foto: Jeenah Moon/Reuters/TT

Rekordstarkt Wall Street efter raset – upp 5 procent

Uppdaterad
Publicerad

Efter att börsena på Wall Street fallit i flera dagar i sträck kom ett kort juluppehåll lägligt.

För under onsdagen steg de amerikanska börserna kraftigt och svarade för den största uppgången på mer än nio år. Samtidigt blev årets julhandeln i USA den starkaste på sex år.

Innan dagens uppgång hade börserna fallit åtta handelsdagar på raken. Oron på marknaden har förstärkts av bland annat president Donald Trumps budgetbråk. På julafton rasade exempelvis Dow Jones 2,9 procent.

Men när de amerikanska börserna öppnade igen på onsdagen gick det åt ett helt annat håll. Dow Jones steg 5,0 procent, S&P500 klättrade 5,0 procent och Nasdaq ökade hela 5,8 procent. Det är den största procentuella uppgången på en dag för börserna sedan den 23 mars 2009.

– Vi får vara beredda på att marknaden fortsätter att svänga. Allting handlar om spekulationer och då kommer det att bli så här svajigt, säger Joakim Bornold, sparekonomi vid Söderberg & Partners.

Han pekar också på att det är färre som handlar under mellandagarna och det bidrar till att det blir större kursrörelser.

En av dagens vinnare var nätjätten Amazon, som steg mer än 9 procent efter rapporter om starka försäljningssiffror för julhandeln.

Klapprik jul

När det gäller konsumtion blev november- och decembermånad i USA den starkaste på sex år och steg med 5 procent jämfört med resultatet för handeln förra året, enligt nya siffror från Mastercard.

Låg arbetslöshet och ökade löner har ökat konsumenternas vilja att spendera tror bedömarna.

– Jag kan inte se att marknadens flyktighet och nedstängningen av statsapparaten har någon inverkan. Men jag är försiktigt optimistisk å konsumenternas vägnar inför 2019, säger Steve Sadove, rådgivare vid Mastercard.

Ökningen av handeln blev särskilt stark på internet och Amazon redovisade en rekordsäsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.