Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Måndagen var den största vaccinationsdagen” säger Boris Johnson när han besvarade frågor om virusvarianten omikron i parlamentet. Foto: Jessica Taylor/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rekordstor brittisk smittspridning – 78 000 nya fall på ett dygn

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i Storbritannien har aldrig varit så stor sedan pandemin började – över 78 000 nya bekräftade covidfall – under ett dygn.

– Vi måste vara realistiska. Det kommer att slås rekord många gånger under de närmaste veckorna, säger landets högsta medicinskt ansvariga tjänsteman, professor Chris Whitty.

På onsdagen framträdde professor Chris Whitty och premiärminister Boris Johnson på en presskonferens på 10 Downing Street. De varnade för ett ”allvarligt hot” och att britterna kommer att få en bister jul. Då beräknas omkring en miljon britter vara isolerade eftersom de testats positiva för covid-19.

– Jag fruktar ett ökat antal omikronpatienter som kommer att läggas in på sjukhus. Det är svårt att ge exakta tal, men det kommer att bli höga tal och det kommer att bli tydligt strax efter jul, sa professor Chris Whitty och tillade att årets jul blir trots allt bättre än förra årets.

78 000 nya fall

Det tidigare brittiska rekordet noterades i januari 2021 då drygt 68 000 smittade rapporterades under ett dygn. På onsdagen noterades cirka 10 000 fler fall. Det sker då 81,5 procent av befolkningen från 12 år och uppåt fått andra dosen vaccin, enligt brittiska regeringens databas.

43 procent av befolkningen som är 12 år och äldre fått en tredje dos eller så kallad ”boosterdos”.

– Jag kommer inte att ändra vår politik, slog Johnson fast med skylten ”get boosted now” på sitt podium, en uppmaning till allmänheten att fortsätta vaccinera sig.

Alla britter över 18 år kan boka en tredje dos vaccin. Bokningarna kan göras två månader efter dos nummer två. Personer i riskgrupp uppmanas ta en fjärde dos.

”Sanslöst snabbt”

Britterna rustar även för masstestning. Från lördag ska Royal Mail klara av att leverera dubbelt så många hemtester med posten – omkring 900 000 tester varje dag. Oron för omikron är stor.

– Det sprider sig sanslöst snabbt, på ett sätt vi aldrig tidigare sett, en fördubbling sker varannan till var tredje dag, sade hälsominister Sajid Javid till brittiska medier i måndags.

Sjukhusinläggningarna på grund av covid har ökat med tio procent på en vecka i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet