36 stridsflygplan, tolv bombflygplan med kärnvapenkapacitet och ytterligare fyra plan flög in i Taiwans betecknade luftförsvarszon under måndagen. Foto: TT/ Taiwans försvarsdepartement

Rekordstor kränkning: 56 kinesiska plan över Taiwan

Publicerad

Kina har kränkt luftrummet över Taiwan ännu en gång på kort tid, denna gång med ett rekordstort antal militärflygplan.

Totalt 56 plan – 36 stridsflygplan, tolv bombflygplan med kärnvapenkapacitet och ytterligare fyra plan flög in i Taiwans betecknade luftförsvarszon under måndagen. Det skedde nära Dongshaöarna (också kallade Östra sandöarna), sydväst om Taiwan.

Taiwanesiska stridsflygplan lyfte för att markera mot de kinesiska, meddelar Taiwan. Zonen är inte detsamma som taiwanesiskt luftrum, utan avser ett större område.

Upptrappning senaste dagarna

Under de senaste fyra dagarna har det skett en upptrappning av dessa flygningar, med start på Kinas nationaldag i fredags. Totalt har omkring 150 kinesiska militärplan frekventerat den taiwanesiska zonen under dessa dagar. Den största kränkningen dessförinnan var när 28 plan flög in i zonen i juni i år.

USA, som när goda relationer med Taiwan, uppmanar Kina att sluta provocera.

Kinas utrikesdepartement anser att det är USA som provocerar i området kring Sydkinesiska havet och slår tillbaka:

”Att verka för taiwanesisk självständighet är en återvändsgränd. Kina kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder och bestämt krossa taiwanesiska planer för självständighet”, lyder ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.