En kvinna står i ruinerna av sitt hem i Phoenix, Oregon. Foto: AP Photo/Paula Bronstein

Rekordstora bränder utom kontroll i USA

Uppdaterad
Publicerad

Bränderna i västra USA fortsätter att rasa med oförminskad kraft. Senast på fredagsmorgonen bekräftades tio personer döda i norra Kalifornien, enligt AP.

– Det var ett ljusgult sken över San Francisco i morse, rökmolnet låg tungt över stan, säger Stefan Åsberg, SVT:s USA-korrenspondent, i Morgonstudion.

”Vi har aldrig sett den här mängden av okontrollerade bränder i vår delstat. ”För närvarande så har bränderna bränt mer än 900 000 (engelska) tunnland”, skriver Oregons guvernör Kate Brown på Twitter.

Det motsvarar omkring 364 000 hektar, jämfört med en normal brandsäsong som omfattar drygt 200 000 hektar.

”Vi har nu sett nästan det dubbla på tre dagar”, fortsätter Brown, och säger att det inte rör sig om en engångshändelse, utan om de förödande effekterna av klimatförändringar.

Två storbränder riskerar gå samman

Det blåsiga vädret har försvårat släckningsarbetet, och två stora bränder – Beachie och Riverside – befaras att gå samman och skapa vad som beskrivs som explosiv brandaktivitet, rapporterar tidningen The Oregonian. Fler än 80 000 personer i Oregon har evakuerats.

Söker igenom utbrända hus

Polisen utreder om den så kallade Almedabranden, som började i staden Ashland och som har förstört hundratals hem, kan ha varit anlagd.

Räddningsarbetare har börjat söka igenom de utbrända husen och hittills hittat två kroppar.

Orange dimma vid Golden Gate-bron i San Fransisco, onsdagen den 9 september. Foto: Frederic Larson via AP

Största i Kaliforniens historia

Bränderna i Kalifornien är de största någonsin till ytan, rapporterar Los Angeles Times. Det har brunnit och brinner på mer än 471 000 hektar, vilket kan jämföras med bränderna 2018 där 459 000 hektar täcktes av bränder.

Över 14 000 brandmän kämpar i nuläget mot nästan trettio bränder i delstaten, skriver CNN. En av dem, ”the Creek Fire” i centrala Kalifornien, har förstört mer än 360 byggnader och är till noll procent under kontroll. Omkring 30 000 personer har tvingats att lämna sina hem med anledning av branden.

Mer än 2,5 miljoner tunnland har eldhärjats i Kalifornien sedan bränderna började.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.