Tidigaste blomningen på 1 200 år

Uppdaterad
Publicerad

I staden Kyoto har körsbärsblomningen dokumenterats sedan år 812. Och under alla dessa år har inte blomningen nått sin kulmen tidigare än i år.

Körsbärsblomningen – sakura – är en central del av den japanska folksjälen. Varje år dokumenteras när körsbärsträden börjar blomma och när kulmen inträffar. På senare år har blomningen skett allt tidigare, något som forskare har kopplat samman med klimatförändringar.

Forskaren Yasuyuki Aono, vid Osaka Prefecture universitetet, har gått igenom data tillbaka till år 812 där kulmen för körsbärsblomningen har dokumenterats i bland annat dagböcker och krönikor skrivna av kejsare, guvernörer och munkar, rapporterar BBC.

I år bedöms kulmen för körsbärsblomningen i Kyoto ha skett 26 mars vilket är den tidigaste dokumenterade i den samlade datan. Det förra rekordet var från 1409 då kulmen körsbärsblomningen var 27 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet