Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har Sverige haft det så varmt som Grekland? Foto: Albin Aghamn/SVT

Nytt värmerekord: Inte under 35 grader hela natten

Uppdaterad
Publicerad

Extremhettan i Sydeuropa har slagit rekord i högsta lägstatemperatur.

– På Kreta sjönk aldrig temperaturen under 35,2 grader på hela natten, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT.

Värmeböljan i Sydeuropa når nya höjder, även om inte rekord för varmaste uppmätt temperatur slagits än så är det extremt varmt i till exempel Grekland.

– Redan vid 26 grader och en luftfuktighet som stiger lite så blir det svårt för kroppen att kompensera och vid 40 grader blir det rent av farligt, säger Tora Tomasdottir.

Se var i Sverige vi uppmätt 35,2 grader i klippet.

Länderna runt Medelhavet kommer att drabbas än hårdare av värmeböljor, torka och bränder i framtiden. Det framgår av ett utkast till en kommande rapport från FN:s rådgivande vetenskapspanel IPCC.

Enligt rapporten kommer temperaturerna runt Medelhavet sannolikt att stiga snabbare än genomsnittet i världen de kommande årtiondena, vilket hotar viktiga näringar som jordbruk, fiske och turism, rapporterar AFP.

Vattenbrist och hotad livsmedelsproduktion

Tiotals miljoner människor löper ökad risk att drabbas av vattenbrist på rund av torka, översvämning orsakad av stigande havsnivåer och att utsättas för potentiellt dödlig extremvärme.

Biologisk mångfald både på land och till havs är i farozonen, livsmedelsproduktionen kan drabbas negativt och nya smittvägar kan leda till hälsorisker.

Även om Medelhavet inte beskrivs som den region i världen som väntas drabbas hårdast av den globala uppvärmningen så är det en röd zon på klimatkartan, enligt rapportförfattarna.

Rapporten från arbetsgrupp 2 inom IPCC ska publiceras i februari nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.