Asmae och hennes far i rättssalen. Foto: Scanpix

Religion inget skäl för att slippa simskola

Uppdaterad
Publicerad

Religion är inget skäl till att strunta i simundervisningen. Det slår en federal domstol i tyska Leipzig fast. Det uppmärksammade fallet rör en 13 årig flicka som de senaste två åren skolkat från simlektionerna. Fallet väcker också frågan om hur religion och lagar ska förhålla sig till varandra.

De senaste två åren har 13 åriga Asmae Akchar skolkat från simlektionerna. Hon kommer från en troende muslimsk familj, med rötterna i Marocko. Varken Asmae eller hennes familj vill att hon deltar på simundervisningen. Domstolen har slagit fast att religion inte är ett skäl till att strunta i undervisningen. De anser att man kan bära en burkini, en speciell baddräkt för muslimska kvinnor. Asmae håller inte med.

– Burkinin hjälper inte eftersom jag måste bada tillsammans med andra, säger Asmae Akcar. 

Tidigare avslag

Domstolen har gå en balansgång mellan religionsfriheten å ena sidan och läroplanen å andra sidan. Asmaes fall har tidigare tagits upp i delstatsdomstolar. De har gjort samma bedömning som den federala domstolen.

Renate Philipp, talesperson för domstolen säger i ett uttalande att man i ett pluralistiskt demokratiskt samhälle måste acceptera andra uppfattningar.

”Alla ska delta”

På Asmaes skola i Frankfurt har över 80 procent av eleverna utländsk härkomst. Integration och förståelse för andra kulturer får stort utrymme på skolan. Men just simundervisningen har blivit ett problem.

– Vår grundregel är att alla ska delta, säger Marget Rössler, lärare på skolan till tv-kanalen ZDF.  

Många bokstavstrogna muslimer ser inte burkinin som en kompromiss. Men Tysklands muslimska centralråd har inga problem med domstolens beslut.

– Simning och idrott är viktigt och vi måste hitta en kompromiss och det kan vara kläder som täcker hela kroppen, säger Aiman Mazyek på Tysklands muslimska centralråd.

Struntar i domen

Det bor omkring fem miljoner muslimer i Tyskland, men bara en bråkdel av flickorna  väljer att inte delta i simundervisningen. För den stora majoriteten är detta inget problem.

Asmaes far har tagit del av domen, men trots det kommer hans dotter hålla sig borta från bassängen trots att det leder till att hon får lägsta betyg i idrott och simning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.