Saudiarabiens högste religiöse ledare, stormuftin Abdul Aziz al-Sheikh. Foto: TT

Religiös ledare skyller katastrofen på ödet

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabiens högste religiöse ledare, stormuftin Abdul Aziz al-Sheikh, anser inte att bristande säkerhet ligger bakom katastrofen utanför Mecka. Enligt saudiska nyhetsbyrån SPA menar al-Sheikh istället att ”ödet är oundvikligt”.

Dödstalet vid den årliga pilgrimsfärden hajj i Mecka i torsdags har nu stigit till 769. Knappa 200 har bekräftats komma från afrikanska länder och runt 160 från Asien.

Iran är det enskilda land som rapporterat flest dödsfall – 136 stycken – och fortfarande saknar landet uppgifter om 344 medborgare. Shiamuslimska Irans ledare menar att Saudiarabien inte tar sitt ansvar för dödsfallen, och har även kritiserat saudiska myndigheter för sitt bristande säkerhetsarrangemang under högtiden.

– Saudiarabien är inte kapabelt att organisera pilgrimsresorna. Att arrangera hajj bör överlämnas till de islamiska staterna, sade Irans ayatolla Mohammad Emami Kashani vid fredagsbönen i Teheran.

Vill delta i utredning

En del av kritiken gäller även insynen i den utredning som rör katastrofens orsak.

– Länder som Iran, som har gjort stora förluster, borde bli representerade i utredningen som ska fastställa orsakerna till katastrofen och få försäkringar om att det inte kommer att upprepas i framtiden, säger förste vicepresidenten Eshaq Jahangiri efter ett extrainsatt kabinettsmöte.

”Ödet är oundvikligt”

Under fredagen uttalade sig Saudiarabiens högste religiöse ledare, stormuftin Abdul Aziz al-Sheikh, om katastrofen. Under ett möte i Mina med Saudiarabiens inrikesminister, kronprinsen Mohammed bin Nayef, förklarade al-Sheikh att han anser att katastrofen inte inträffade på grund av bristande säkerhet, och att regeringen därmed inte kan hållas ansvarig.

– Du bär inte ansvaret för vad som hände. Du kan inte beskyllas för saker som människor inte kan kontrollera. Ödet är oundvikligt, sade al-Sheikh till inrikesministern, enligt saudiska nyhetsbyrån SPA.

Abdul Aziz al-Sheikh är den högste rådgivaren i frågor om islamisk praxis i Saudiarabien. Mohammed bin Nayef leder den kommitté som tillsatts för att utreda olyckan.

Värst drabbade länderna

Antalet enskilda dödsfall som kunnat bekräftas i de värst drabbade länderna:

  • Iran: 136
  • Marocko: 87
  • Kamerun: 20
  • Indien: 19
  • Niger: 19
  • Egypten: 14
  • Chad: 11
  • Somalia: 8

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.