Reporter utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist tycker att det är fel att journalister kan dömas till fängelse för att de i sitt arbete fått tag på hemlighetsstämplade dokument. Foto: TT

”Domen är ett sätt att sprida rädsla till fler journalister”

Publicerad

Fängelsedomen mot de två Reutersreportrarna i Myanmar sänder ett starkt budskap till journalister – att man ska passa sig för vad man väljer att rapportera om. Det anser Reporter utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist.
– Domen är ett sätt att sprida rädsla till fler journalister, framför allt de som arbetar lokalt.

Gripandet av Reutersreportrarna Wa Lone och Kyaw Soe Oo har väckt stor uppståndelse i världen och människorättsorganisationer och större organ som EU och FN har krävt dem frikända.

Men att de nu döms till fängelse är inget som förvånad Reporter utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist.

– Vi har varit mycket rädda för att det ska hända, redan när de greps. Mycket har pekat i den riktningen, säger han.

Enligt Lundqvist sänder den här domen ett starkt budskap till journalister rent allmänt – då det blir mycket mer uppmärksammat när det handlar om journalister på internationella mediebolag.

– I nio av tio fall är de som grips i länder lokala journalister, just för att det är lättare för en regim att komma undan då. Så det här visar att man struntar helt i vad det internationella samfundet tycker och det bådar inte gott inför framtiden, säger han.

Försvarat rätten till hemligt material

Lundqvist tycker att det är fel att journalister kan dömas till fängelse för att de i sitt arbete fått tag på hemlighetsstämplade dokument.

– Ibland kan man komma över dokument på olagliga vis, men det kan vara försvarbart i det journalistiska arbetet. Ibland måste man använda olagligt material, eller läckt material, för att göra bra journalistik, säger han.

– Det är inte okej att gripa någon bara för att dokumenten är hemlighetsstämplade.

Domen kan leda till mer självcensur

Jonathan Lundqvist anser det nu är viktigt att det internationella samfundet visa att detta inte är accepterbart. Däremot tror han inte att det kommer leda till att Wa Lone och Kyaw Soe Oo frias.

– Man gör inte så här för att sedan ändra sig. Utan man försöker skicka en signal till resten av landets journalister att man ska passa sig för att nästa gång kan det vara du som fängslas, säger han.

Enligt Jonathan Lundqvist får den här fängelsedomen konsekvenser för många fler journalister än dessa två.

– Domen kan leda till mer självcensur för journalister i världen, då de av rädsla kan börja agera mer på ett sätt som regimen vill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer