Delar av de vitklädda kongressledamöterna. Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

Kvinnor bar vitt – i protest mot Trump

Uppdaterad
Publicerad
I USA:s kongress sitter det i dag fler kvinnor än någonsin. Något som de själva uppmärksammade genom att bära vitt när Donald Trump höll sitt tal i kongressen under tisdagen – men det var också en protest mot presidenten.

Många demokratiska kvinnliga medlemmarna av USA:s kongress jublade och ställde sig upp när Donald Trump reflekterade över att det är fler kvinnor än någonsin i kongressen – 102 stycken.

Kommentaren fick också talman Nancy Pelosi att resa sig upp och applådera. Något hon bara gjorde ett fåtal gånger.

Trump anses vara orsaken till att det i dag finns fler kvinnor i kongressen eftersom flera av dem valdes in som en protest mot presidenten i höstens mellanårsval.

Skarp kontrast

Kvinnorna i vitt blev en skarp kontrast mot männen i svarta kostymer. Många demokrater, främst kvinnor och med Pelosi i spetsen, hade klätt sig i vitt som en protest mot presidenten.

Flera kongressledamöter twittrade om tilltaget och menade att kläderna också var en hyllning till suffragettrörelsen i England, som kämpade för kvinnors rösträtt.

Trumps dotter i vitt

Men det var inte bara demokraterna som hade uppmuntrats att klä sig i vitt, uppmaningen hade också gått ut till de republikanska kvinnorna, rapporterar CNN.

En uppmaning som Trumps egen dotter, Tiffany Trump, verkade ha lyssnat på då hon också var klädd i en vit klänning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer