Väljarna tycks inte ha glömt president Trumps upprepade anklagelser om valfusk och de upprepade osanna påståenden om att han vunnit valet. Foto: TT

Republikaner fortsätter tro på valfusk

Uppdaterad
Publicerad

Med bara dagar kvar till Joe Bidens presidentinstallation har president Trump fortfarande inte erkänt sig besegrad i ett rättvist val. Och många amerikaner har samma uppfattning.

Tre av fyra republikanska väljare tycker inte att Biden vunnit på ett rättvist sätt, visar en studie gjord av CNN.

Efter attacken på Capitolium, och efter att president Trump stoppats från att använda olika sociala medier har Vita huset varit tystare än vanligt.

Men väljarna tycks inte ha glömt president Trumps upprepade falska påståenden om valfusk och att han skulle ha vunnit valet.

Tror på valfusk

En undersökning som gjorts av opinionsföretaget SSRS på uppdrag av CNN visar att 75 procent av väljarna som identifierar sig som republikaner anser att Biden inte vunnit valet legitimt. Bland demokrater är motsvarande siffra endast en procent, och bland väljare som varken registrerats som republikaner eller demokrater är siffran 36 procent.

En majoritet av republikanerna, 58 procent, anser att det finns starka bevis på valfusk medan 13 procent bara misstänker att valfusk skett.

Sjunkande stöd

Flera andra opinionsmätningar den senaste tiden har samtidigt visat att stödet för Trump sjunkit rejält sedan attacken på Kapitolium. En sammanvägning av opinionsmätningar från Fivethirtyeight visar att stödet för Trump sjunkit från 42,6 procent vid årsskiftet till 38,8 procent idag.

Senast en president i USA hade så lågt stöd efter fyra år vid makten var Jimmy Carter 1981. Sedan dess har samtliga presidenter haft över 50 procents stöd efter fyra år vid makten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet