Den första dagen i riksrättsprocessen mot USA:s president Donald Trump är över – efter 13 timmar. Foto: AP/TT

Över 13 timmars riksrätt – första dagen

Uppdaterad
Publicerad

Hätska utspel, en massa tilläggsförslag – och påsar under ögonen. Riksrättsrättegångens första dag i USA:s senat pågick i över 13 timmar. Republikanerna sade nej till alla tillägg Demokraterna lagt fram, bland annat en begäran om att låta president Donald Trumps tidigare nationelle säkerhetsrådgivare vittna.

Begäran om att höra John Bolton, som avskedades av presidenten i september, var en av många som de alltmer möra senatorerna tog ställning till. Men presidentens parti Republikanerna, som har majoriteten i senaten, gjorde tumme ner.

– Det är ganska svårt att argumentera att John Bolton inte är relevant här, sade en frustrerad Adam Schiff i talarstolen strax därpå.

Kaliforniendemokraten Schiff, som till vardags är ordförande i representanthusets underrättelseutskott, är en av sju demokrater som agerar åklagare och lägger fram sin kammares riksrättsutredning i senaten.

Maktmissbruk?

Riksrättsprocessen handlar om huruvida president Donald Trump missbrukat sin makt och hindrat kongressens arbete – de två formella riksrättsanklagelser som före jul godkändes i det demokratdominerade representanthuset. Riksrätten är den tredje i USA:s historia mot en sittande president och som grundlagen föreskriver är det senaten som agerar domstol.

Rättegångens första dag kom i huvudsak att handla om formalia och Demokraternas ilska mot majoritetsledare Mitch McConnells förslag på regler och upplägg för processen. Demokraterna anklagar McConnell och hans republikanska partikamrater för att försöka skynda igenom rättegången utan att höra vittnen, med ett snabbt frikännande av president Trump som enda mål.

En stor del av republikanerna avfärdar hela riksrättsprocessen som en häxjakt och hävdar att anklagelsepunkterna mot presidenten inte är ”förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser”, de brott som enligt grundlagen kan leda till riksrätt.

Reglerna godkändes

Allteftersom timmarna gick lade Demokraterna fram tillägg efter tillägg om att bland annat få begära in bevis och kalla vittnen, men samtliga elva avfärdades. Ledamöterna röstade i stort enligt partilinjerna med 53 republikaner mot 47 demokrater och efter närmare 13 timmar godkändes McConnells regelpaket. Tidigare på dagen hade majoritetsledaren dock backat om sitt förslag att enbart ge respektive sida två dagar på sig att lägga fram sina argument. Nu får Demokraterna respektive Vita huset tre dagar vardera.

Redan efter sju timmars förhandlingar sågs flera senatorer sträcka på sig, titta upprepat på klockan och småprata med varandra, innan McConnell meddelade en middagspaus på en halvtimme. De ”flesta senatorer sprang mot dörren, som uttråkade elever under sista skoldagen”, skriver nyhetskanalen CNN.

Senare erbjöd McConnell Demokraterna att slå samman alla sina krav till en gemensam omröstning, för att sätta fart på processen, vilket minoritetsledaren, demokraten Chuck Schumer, avslog.

Pressade Ukraina?

Den stora frågan under rättegången är om Trump kan anses ha pressat Ukrainas regering att påverka det presidentval som hålls i USA i november. Demokraterna anklagar presidenten för att ha villkorat en utbetalning av ett stort militärt stödpaket med kravet att Kiev skulle offentliggöra en utredning med koppling till Trumps potentielle rival i valet, den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.