Republikanen Marsha Blackburn Foto: Scanpix

Republikanerna kan anta totalt abortförbud

Uppdaterad
Publicerad

Republikanen Todd Akin vägrar ge upp sin senatorskampanj – trots att hans uttalande om våldtäkt och abort upprört i princip hela USA. Och det för partiet så känsliga ämnet försvinner inte. Ett totalt abortförbud finns med i det partiprogram som ska antas på konventet.

I partiprogrammet finns inga undantag. Vi har federalism, därmed går den frågan tillbaka till delstaterna, sade Marsha Blackburn, kongresskvinna från Tennessee som varit med och lett arbetet med formuleringarna, till CNN.

I programmet heter det att Republikanerna stödjer ett ”tillägg om mänskligt liv” till grundlagen, som utan undantag gör abort illegalt.

USA-val 2012

Skrivningen kan bli problematisk för presidentkandidat Mitt Romney som sagt att han är för abort vid våldtäkt, incest eller om moderns liv är i fara. Denna linje har också blivit vicepresidentkandidat Paul Ryans, trots att han tidigare var för ett totalt abortförbud.

Rann ut

Debatten blossade upp i helgen sedan kongressmannen Todd Akin, som driver en senatorskampanj i Missouri, sagt att kvinnor har ett biologisktförsvar som förhindrar graviditet vid våldtäkt,  vilket gör laglig abort onödig. Både demokrater och republikaner rasar över kommentaren och Akin har bett om ursäkt.

Men natten till onsdagen rann tiden ut för honom att lagligt hoppa av senatorskampanjen, en chans han inte tog trots uppmaningar från Romney och partiledningen. Nu krävs ett domstolsbeslut för att ta bort hans namn från valsedeln.

Påverkas kvinnor?

Det inträffade skadar Republikanerna på flera sätt. Dels minskar chansen att vinna senatorsplatsen i Missouri från demokraten och Obama-vännen Claire McCaskill, vilket hade kunnat hjälpa partiet att få majoritet i senaten. Dessutom lär den för Republikanerna så besvärande debatten om abort och preventivmedel fortsätta, något man fruktar kan stöta bort främst kvinnliga väljare.

–Galenskap, säger republikanen Don som TT möter i Phoenix affärskvarter.

–De borde prata om ekonomin och arbetslösheten i stället. Abort är en känslig fråga, det finns ju republikaner som stödjer abort.

Enligt en mätning som opinionsinstitutet Quinnipiac gjorde i juli hade Obama ett 51-procentigt stöd bland landets kvinnor. 39 procent av de kvinnliga väljarna sade sig stå bakom Mitt Romney.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet