Republikanske senatorn Bob Corker säger att han är bekymrad över hur presidenten styr landet. Foto: AP/TT

Republikansk politiker: ”Vita huset har blivit ett vuxendagis”

Uppdaterad
Publicerad

Den republikanske senatorn Bob Corker fick ta emot utfall från president Donald Trump på Twitter. Corker säger till New York Times att ”alla som bryr sig om landet” borde vara bekymrade över presidenten, som enligt Corker driver Vita huset som ett reality-program.

– Han bekymrar mig. Han skulle kunna sända nationen in i tredje världskriget, säger han till tidningen.

USA:s president Donald Trump gick under söndagen hårt åt den respekterade republikanske senatorn Bob Corker på Twitter. Han anklagade honom för att sakna kurage och höll honom ansvarig för det ”fasansfulla” Iranavtalet.

Det kom inte som någon överraskning, eftersom Trump inte skräder orden när det gäller personer som misshagat honom. Däremot överraskades många i Washington av Corkers eget svar på Twitter:

”Det är skamligt att Vita huset har blivit ett vuxendagis. Någon har uppenbarligen missat sitt skift den här morgonen”, skriver Corker, som tycker att Trumps medarbetare borde ha bromsat honom.

Frispråkig kritiker

Corker stöttade Trump under valrörelsen och nämndes i spekulationerna kring vem Trump skulle utse till utrikesminister efter valsegern. Men på senare tid har Corker seglat upp som en av presidentens mest frispråkiga kritiker inom det republikanska partiet.

Han är ordförande för senatens utrikesutskott men meddelade nyligen att han inte ställer upp för omval. I en intervju med New York Times talade Corker ut om sina känslor inför presidenten.

– Han bekymrar mig. Han borde bekymra vem som helst som bryr sig om vårt land. Han skulle kunna sända nationen in i tredje världskriget, säger han.

”Han twittrar saker som inte är sanna”

Tidningens reporter skriver att under en 25 minuter lång intervju sa Bob Corker saker som de flesta av de mest seniora republikanska politikerna inte törs säga högt.

– Jag vet inte varför presidenten twittrar ut saker som inte är sanna. Du vet att han gör det, alla vet att han gör det, säger han.

Corker tycker att Trump driver sin administration som om det vore ett reality-program och syftar på att så många medarbetare sparkats under presidentens tid i Vita huset.

– Det är som att han tror att det är ett avsnitt av ”The Apprentice”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.