Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
RFSL:s förbundsordförande: ”Det är väldigt allvarligt” Foto: SVT

RFSL om att Ryssland förbjuder hbtq-rörelsen: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands beslut att förbjuda hbtq-rörelsen kan leda till förföljelse och våld mot de som arbetar för mänskliga rättigheter i landet, menar Peter Sidlund Ponkala, förbundsordförande för RFSL.

– Det här är ett fruktansvärt beslut, säger han.

Rysslands Högsta domstol beslutade under torsdagen att förbjuda hbtq-rörelsen att verka i landet med omedelbar verkan och och stämplar rörelsen som extremistisk.

Peter Sidlund Ponkala menar att beslutet är en begränsning i yttrandefriheten, rätten att samlas och hbtq-personers grundläggande mänskliga rättigheter.

– Det här är ett fruktansvärt beslut. Det är väldigt allvarligt och kan riskera att få väldigt stora konsekvenser för väldigt många människor, säger han.

”Kan inte bara uttrycka sin avsky”

Det är svårt att veta hur beslutet kommer påverka individer, menar Peter Sidlund Ponkala. Han tror dock att det kommer påverka de som arbetar med mänskliga rättigheter och hbtq-frågor med en ökad risk för diskriminering, förföljelse och våld.

Efter beslutet i Högsta domstolen har en rysk organisation, som arbetar med hbtq-personers rättigheter, meddelat att man upplöser verksamheten.

”Vi måste tyvärr meddela att våra kollegor nu lämnat landet”, skriver organisationen ”Delo LGBT+” på Telegram.

Peter Sidlund Ponkala anser att regeringar som säger sig försvara mänskliga rättigheter nu har ett tungt ansvar i frågan.

– Man kan inte bara uttrycka sin avsky, utan också försöka vidta åtgärder för att förbättra den här situationen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.