De tre saudiska pristagarna (främre raden från vänster): Abdullah al-Hamid, Waleed Abu al-Khair och Mohammad Fahad al-Qahtani har alla gemensamt att de kämpar för reformer i Saudiarabien, alla tre sitter även fängslade på grund av sin aktivism. Foto: Wikiemedia Commons

Right Livelihoodpriset till fängslade aktivister i Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

En trio fängslade människorättsaktivister som kämpar för att ”reformera det totalitära systemet i Saudiarabien” tilldelas årets Right Livelihoodpris – även kallat det alternativa nobelpriset. En av pristagarna är Waleed Abu al-Khair, advokaten som blev känd för att ha försvarat bloggaren Raid Badawi som dömts till piskrapp och fängelse i Suadiarabien för att ha förolämpat islam.

Abdullah al-Hamid, Mohammad Fahad al-Qahtani och Waleed Abu al-Khair beskrivs av Right Livelihoodstiftelsen som tre av de mest prominenta människorättsaktivisterna i Saudiarabien. Någon kommentar från pristagarna själva är knappast att vänta. Samtliga avtjänar nämligen fängelsestraff på mellan 10 och 15 år i kungariket Saudiarabien, dömda för att just ha försökt verka för förändringar.

”De har stått stadigt i deras strävan efter reformer i ett land där kungafamiljen har ett hårt kontrollerat monopol på makt, och där ultra-konservativa wahhabististka präster (wahhabism är en fundamentalistisk riktning av sunniislam, reds. Anm.) stödjer det totalitära styret”, skriver stiftelsen i ett pressmeddelande.

al-Hamid och al-Qahtani är grundare av Saudi Civil and Political Rights Association (ACPR), en av få människorättsorganistationer i landet. Organisationen är förbjuden i Saudiarabien.

”Stor källa till inspiration och hopp”

Även advokaten Waleed Abu al-Khairs organisation Monitor of Human Rights in Saudi Arabia (MHRSA) är förbjuden i landet. Abu al-Khair har, likt sina medpristagare, kommit att bli en besvärlig person för den saudiska regimen. Internationellt är han sannolikt mest känd som försvarare i det uppmärksammade fallet med Raif Badawi, bloggaren och nätaktivisten som i flera saudiska rättsinstanser dömts till piskrapp, fängelse och höga böter. Brottet: Badawi hade förolämpat islam på sin webbplats.

En av de frågor som pristagar-trion engagerat sig i handlar om det manliga förmyndarskap som finns över kvinnor i Saudiarabien. I ett uttalande beskriver Right Livelihood-stiftelsens ordförande Ole von Uexküll de tre männen som ”modiga reformister”.

– al-Hamid, al-Qahtani och Abu al-Khair är en stor källa till inspiration och hopp, inte bara åt folket i Saudiarabien och Gulfregionen utan åt vem som helst som tror på medmänsklighet, skriver han i ett pressmeddelande.

De tre saudierna delar priset med Yacouba Sawadogo, en lantbrukare från Burkina Faso. Han har enligt stiftelsens motivering ”visat hur bönder kan få sin mark att pånyttfödas genom innovativ användning av inhemsk och lokal kunskap.”

– Jag är mycket hedrad att få ta emot Right Livelihoodpriset, vilket gör det möjligt för mig att fortsätta mina ansträningar för att skydda skogen och de vilda djuren.

FAKTA: Right Livelihoodpriset och årets samtliga pristagare

Grundades 1980 och har hittills tilldelats 170 pristagare från 69 länder.

Jakob von Uexkull, tysk-svensk filatelist, sålde sitt företag för att få en grundplåt till finansieringen av priset. Sedan dess finansieras det av enskilda, privata givare. Stiftelsen leds numera av Jakob von Uexkulls systerson Ole von Uexkull.

Pristagarna utses av en international jury efter en öppen nomineringsprocess. I år hade juryn över 100 nomineringar att ta ställning till.

  • ÅRETS PRISTAGARE Abdullah al-Hamid, Mohammad Fahad al-Qahtani och Waleed Abu al-Khair (Saudiarabien) Motivering: ”För sina visionära och modiga insatser, styrda av universella principer om mänskliga rättigheter, för att reformera det totalitära politiska systemet i Saudiarabien” Yacouba Sawadogo (Burkina Faso) ”För att ha förvandlat ofruktbar mark till skog och ha visat hur bönder kan få sin mark att pånyttfödas genom innovativ användning av inhemsk och lokal kunskap.”  
  • ÅRETS HEDERSPRIS Thelma Aldana (Guatemala) och Iván Velásquez (Colombia) Motivering: ”För sitt innovativa arbete med att exponera maktmissbruk och korruption inom rättsväsendet, och därmed återuppbygga folkets förtroende för offentliga institutioner”

Källa: Right Livelihood Award-stiftelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.