Ett starkt socialt skyddsnät gör oss lyckligare. Foto: TT

Rika länder toppar lyckoligan

Uppdaterad
Publicerad

Schweizarna har gått om danskarna som världens lyckligaste folk. Sverige hamnar på åttonde plats när FN mäter lyckan i världen i en årlig rapport.

”Lyckan den bor ej i oxar eller kor, och kan heller inte köpas för pengar.”

Så skaldade Evert Taube i visan Fritiof och Carmencita. Men denna gamla sanning verkar inte stämma – åtminstone om man tittar på listan över världens lyckligaste länder, som toppas av Schweiz, följt av Island, Danmark, Norge och Kanada.

– Föreställningen att lycka inte hänger ihop med pengar är helt fel. Pengar är bland det viktigaste som finns för den som inte har några, och det bästa som kan hända fattiga länder ur lyckosynpunkt är att de blir rikare, säger Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi och känd för sin forskning om lycka.

Skyddsnät viktiga

Enligt honom ökar pengar lyckan – upp till en viss nivå. Den nivån nådde vi i Sverige redan för 50 år sedan, och efter det krävs annat än ökat materiellt välstånd för att få oss att må bättre.

– Då handlar det om saker som frihet, demokrati, en välfungerande myndighetsutövning och att man kan leva sitt liv som man själv vill.

Det som utmärker länder med högt lyckoindex är, enligt FN-rapporten World Happiness Report, välstånd kombinerat med starka sociala skyddsnät. Island och Irland lyfts upp som exempel på länder som lyckats behålla ett högt mått på lycka trots att de drabbats hårt av bank- och finanskriser. Anledningen sägs vara att länderna hållit fast vid sina sociala skyddsnät.

Som kontrast nämns Grekland, som tappat mest sedan tidigare mätningar och utnämns till lyckans ”biggest loser”, skriver AFP.

Korruption minskar lyckan

I lyckans bottenskikt hamnar en rad afrikanska länder, tillsammans med Syrien och Afghanistan.

– De är ju inte bara fattiga, de har även korrupta regimer och är odemokratiska och förtryckande på olika sätt. Det gör människor olyckliga, säger Bengt Brülde.

Fakta: Världens lyckligaste länder

1. Schweiz

2. Island

3. Danmark

4. Norge

5. Kanada

6. Finland

7. Nederländerna

8. Sverige

9. Nya Zeeland

10. Australien

Källa: 2015 World Happiness Report

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.