Foto: Hazem Bader/AFP, Jonas Ekströmer/TT

Terrorforskaren: Risk för svenska våldsamheter efter Hamas uppmaning

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen finns risk för oroligheter, efter att en tidigare Hamasledare uppmanat arabvärlden att ”visa sin vrede överallt” till stöd för palestinierna. Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp kan oroligheter bryta ut även i Sverige.

– De kan i värsta fall kliva över tröskeln och ta till våld, säger han.

Khaled Meshaal, före detta ledare för Hamas, säger att ”vi måste bege oss till torgen och gatorna i den arabiska och islamiska världen på fredag”, något som fått polisen i Norrköping att öka bevakningen av stadens synagogor och moskéer.

– Meshaal försöker mobilisera palestinier som lever i diasporan, framför allt i närliggande länder som Jordanien och Libanon, men också i väst, där vi säkert får se publika demonstrationer på fredag, säger Magnus Ranstorp till TT.

Risk för våldsamheter

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp har liknande uppmaningar redan förekommit i Sverige. Trots det bedömer han att Meshaals vädjan även kommer leda till demonstrationer i väst under fredagen.

Fredagen har en särskild betydelse för både muslimer och judar. Muslimers fredagsbön sker någon gång mellan 12.00 och 15.00 och är det tillfälle då flest muslimer samlas i moskén. Det kan eskalera de svenska protesterna, som tidigare varit lugna, tror Magnus Ranstorp.

– Det är svårt att veta vad som kan hända den här gången. Enskilda personer eller små grupper kan välja att göra något helt annat. De kan i värsta fall kliva över tröskeln och ta till våld, säger han.

Uppmaningen: ”Tillämpa jihad”

I sitt uttalande kallar Khaled Meshaal denna fredag för ”fredagen av Al-Aqsa-floden”, efter namnet som Hamas har gett till operationen som inleddes med en överraskningsattack mot Israel under lördagen.

– Till alla som undervisar i jihad... till alla som lär sig och lär ut, detta är ett tillfälle att applicera, sade Meshaal i sitt uttalande.

Jihad betyder ”kamp” eller ”ansträngning”, och kan syfta till både fredliga och våldsamma handlingar för islams sak.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet som förklarar uppkomsten av konflikten. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.