Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så märks oroligheterna i Kosovo vid den Serbiska gränsen, hör SVT:s Europakorrespondet Christoffer Wendick. Foto: SVT

Risk för upptrappning i konflikten mellan Serbien och Kosovo

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsläget i norra Kosovo beskrivs som det sämsta på över 10 år. Historiskt har konflikten gått att trappa ner genom samtal, men nu finns en påtaglig risk för eskalation menar SVT:s Europakorrespondent.

– Om man kommer till en punkt där ingen part kan backa, då är det riktigt farligt, säger Christoffer Wendick.

Oron är stor i norra Kosovo just nu, efter flera dagar med våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

– Det brukar ju lugna ner sig men det är farligt att säga på det sättet. Det som kan hända är att det råkar ske något som leder till en eskalation, säger Christoffer Wendick i Aktuellt.

Att Serbien försätter armén i högsta beredskap har hänt många gånger förut, och historiskt har konfliktnivån gått att minska genom samtal. Men nu finns en oro för att våldet ska trappas upp ytterligare. Wendick beskriver relationen mellan Kosovo och Serbien som en berg-och-dalbana.

– Och där ser vi ett slags maximalt djup just nu, säger han.

Nya demonstrationer väntas

Anledningen till att konflikten blossat upp igen är de lokala val som nyligen hållits i Kosovo, som bojkottades av de etniska serberna. Kosovoalbanska borgmästare valdes med endast 3,5 procents valdeltagande – vilket av kosovoserberna ses som ett styre utan legitimitet.

Vid installationen av de nya borgmästarna i fredags bröt tumult ut mellan den lokala polisen och kosovoserberna. Även den fredsbevarande Natostyrkan som funnits på plats i Kosovo sedan 1999 har dragits in i våldsamheterna i staden Zvecan, när de under måndagen gick emellan demonstranterna och den lokala polisen, och både Natosoldater och demonstranter skadades.

Under tisdagen har det varit lugnare i Zvecan, men nya demonstrationer väntas under onsdagen, enligt Wendick.

– Demonstranterna har sagt att de kommer att återuppta och komma dit i morgon igen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.