Margot Wallström och Sergej Lavrov. Foto: TT

Analys: Riskabel balansakt i Moskva

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Margot Wallströms besök i Moskva blir ett avancerat balansnummer för den svenska utrikesministern. Är hon för hård i sin kritik mot Ryssland riskerar samtalen att bli fruktlösa, är hon för mjuk riskerar hon svidande kritik på hemmaplan.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

De senaste åren har svenska regeringar i skarpa ordalag varnat för Rysslands upprustning och aggressiva utrikespolitik. Kriget i Ukraina och annekteringen av Krim har fördömts utan reservationer.

Hacker-attacker försämrade relationen

Här hemma har avslöjanden om övningsanfall mot svenska mål, kränkningar och ryska hacker-attacker påverkat opinionen ytterligare i negativ riktning. Den senaste tidens Twitter-kampanj mot Sverige och inte minst utrikesministern själv har knappast förbättrat relationen.

I detta läge reser alltså utrikesministern till Moskva för att få igång en dialog med de ryska makthavarna efter några år av mycket kyliga förbindelser.

Lång lista

I förra veckans utrikesdeklaration underströk regeringen behovet av dialog med Ryssland. Det är denna dialog Margot Wallström nu ska föra med sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov.

Listan över frågor hon ska ta upp är lång. Det handlar om både internationella frågor, som konflikten i Syrien, där Sverige som medlem i FN:s säkerhetsråd vill lyssna in de ryska avsikterna, men också om rent bilaterala frågor som till exempel det omdiskuterade ryska diplomathuset på Lidingö.

Andra frågor som Sverige vill diskutera är Israel-Palestinakonflikten, handelsfrågor och så förstås situationen i Östersjön, som enligt bedömare försämrats avsevärt de senaste åren. Men enligt den svenska regeringen har det märkts positiva tendenser på senare tid i det ryska övningsmönstret.

Kränkningarna av svenskt territorium är färre och ryska stridsflygplan använder i ökad utsträckning så kallade transpondrar som gör dem möjliga att upptäcka av det civila flyget.

Oroande utveckling

Utvecklingen i Ryssland är samtidigt allt annat än demokratisk. Oppositionspolitiker fängslas eller försvinner, nyhetsmedia kontrolleras av staten och propagandan mot väst, inte minst mot Sverige, blir allt mera hätsk.

Allt detta sammantaget gör att balansgången mellan fördömanden och samförstånd blir svår att hantera för den svenska utrikesministern. Å ena sidan handlar det om ett land som ägnar sig åt ”krigsförberedelser”, enligt svensk säkerhetspolis. Å andra sidan är det ett land där många svenska företag är verksamma. Dessutom blir handelsvägarna genom Ryssland allt viktigare för svensk export till Asien.

Svår balansakt

Ett annat argument för en mer balanserad relation med Ryssland är den svenska platsen i FN:s säkerhetsråd som förutsätter diskussioner och samtal med viktiga aktörer. Ryssland spelar ju en viktig roll i Syrien och är ett av de länder som har vetorätt i säkerhetsrådet.

Samtidigt tar Sverige inom kort över ordförandeposten i flera regionala organ där också Ryssland ingår. Också här är en hygglig relation en förutsättning för att nå konkreta politiska resultat.

Allt detta gör balansakten för Margot Wallström svår och riskabel. För är hon inte tillräckligt tydlig i sin kritik mot Rysslands agerande väntar en strid ström av kritik när hon åter landar på svensk mark.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.