I Portland blev det stundtals hätskt mellan demonstranter och polis efter den friande domen mot Kyle Rittenhouse. Foto: Paula Bronstein/AP/TT

Rittenhouse-domen splittrar USA – protester och upplopp i flera städer

Uppdaterad
Publicerad

Den uppmärksammade rättegången där tonåringen Kyle Rittenhouse stod åtalad för mord och mordförsök slutade med en kontroversiell dom. Han friades på samtliga punkter. Beskedet delar USA i tu – och flera städer har skakats av protester under helgen.

Krossade fönster, kastade föremål och ett hot om att bränna ned domstolsbyggnader. Det blev oroligt i Portland i Oregon på fredagskvällen efter den friande domen mot tonåringen Kyle Rittenhouse, som 2020 sköt ihjäl två aktivister och skadade en tredje under en antirasistisk Black lives matter-protest i Kenosha i Wisconsin. 

Polisen i Portland kallade på Twitter fredagens händelser för ett upplopp och hotade med att använda pepparsprej och andra vapen för att skingra de cirka 200 personer som hade samlats.

Borgmästaren Ted Wheeler tackade på Twitter polisen för deras insats och skrev: ”Jag stöttar fredliga protester men fördömer alla våldshandlingar. Det här är inte rätt väg för att få till reformer. Det här agerandet speglar inte vår stads värderingar.”

Fem demonstranter gripna

Protestmarscher ägde samtidigt rum i Chicago och New York. Demonstrationerna i Brooklyn ska ha gått fredligt till men i Middle Village i Queens vandaliserades bilar under fredagskvällen.

Fem personer har gripits i New York, brottsmisstankarna gäller upplopp och olovlig sammankomst. Även i staden där allt hände, Kenosha, gick folk ut på gatorna. Några demonstranter stöttade domen medan andra protesterade, en bild som speglar resten av USA – ett splittrat land med helt olika syn på händelsen.

Värnar självförsvar och rätt till vapen

Kyle Rittenhouse hävdar att han agerade i självförsvar när han sköt aktivisterna. I och med de lagar som råder i Wisconsin, där medborgare i vissa fall har rätt att använda dödligt våld i självförsvar utan att först använda sig av proportionerligt motvåld, kunde han frikännas. Vissa konservativa amerikaner hyllar Rittenhouse då de anser att han gjorde rätt i att bära vapen och försvara sig själv. Den förre presidenten Donald Trump har tidigare försvarat Rittenhouses agerande och gratulerade honom på fredagen till den friande domen.

Biden är arg – men respekterar domen

Den andra sidan tycker att domen belyser strukturell rasism och menar att Rittenhouse inte hade släppts fri om han hade varit svart. Många påtalar skillnaden mellan hur beväpnade vita personer och antirasismdemonstranter behandlas av polis och rättsväsende. Domen “är en påminnelse om den förrädiska roll som vita makt-rörelsen och privilegier spelar inom vårt rättssystem”, skriver Derrick Johnson, ordförande för medborgarrättsorganisationen NAACP på Twitter. Oro har även uttryckts över att domen kan leda till mer dödligt vapenvåld.  

President Joe Biden skrev i ett uttalande att domen gjorde honom arg och bekymrad men att det är viktigt att acceptera juryns beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.