Robert Mugabe vid sitt avgångstal i Harare i november 2016. Foto: TT

Robert Mugabe: Jag utsattes för en statskupp

Uppdaterad
Publicerad

Robert Mugabe, som i november tvingades bort som Zimbabwes president efter nära fyra decennier vid makten, säger i sin första intervju sedan dess att han anser sig ha blivit utsatt för en statskupp. Han öppnar också upp för en politisk comeback i landet.

– Jag är redo att diskutera och vara delaktig, men då måste jag få en inbjudan, säger Mugabe.

Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe gjorde under torsdagen sitt allra första mediala uttalande sedan han lämnade ifrån sig makten i november ifjol.

Mugabe talade i Sydafrikas statsägda tv-kanal SABC om hur han tvingades lämna ifrån sig presidentmakten sedan landets militär vänt sig mot honom.

Protesterna mot Mugabe

– Jag kallar det en statskupp. Vissa vägrar att kalla det en statskupp, säger Mugabe.

– Vi måste göra den här självåsamkade skammen ogjord, vi förtjänar den inte. Zimbabwe förtjänar den inte.

Satt vid makten i 37 år

Mugabe satt vid makten i Zimbabwe i 37 år, ända sedan landet vann självständighet från Storbritannien 1980. När han tillträdde var han en hyllad frihetshjälte men under årens gång förvandlades hans image till den av en hänsynslös och maktfullkomlig ledare.

Hans avgångstal i november möttes av jubel i huvudstaden Harare och maktskiftet har enligt mätningar varit populärt hos befolkningen. Även omvärlden har till stor del välkomnat utvecklingen.

Mugabes efterträdare blev hans tidigare bundsförvant Emmerson Mnagagwa, som Mugabe nyligen hade sparkat från posten som vicepresident.

Kallar sin ersättare illegitim

I sitt framträdande nu säger Mugabe att han inte hyser illvilja mot Mnagagwa för det inträffade, men menar att hans presidentskap är illegitimt och oförenligt med landets grundlag.

– Folk måste väljas till regeringen på ett korrekt sätt. Jag är redo att diskutera och vara delaktig i den processen, men då måste jag få en inbjudan, säger Mugabe.

Möjlighet till comeback minimal

Mugabe har nyligen hamnat i det politiska strålkastarljuset igen, sedan ett nytt politiskt parti grundats i Zimbabwe till stöd för den tidigare presidenten, och även öppet knutit kontakter till honom.

De allra flesta bedömare anser dock att möjligheterna till en reell politisk comeback för nu 94-årige Mugabe är minimala, enligt nyhetsbyrån AP.

Val väntas hållas i Zimbabwe i augusti i år, vilket blir första gången Mnagagwa själv ska bedömas av väljarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna mot Mugabe

Mer i ämnet