Ett oljefält nära irakiska Basra, drygt 50 mil sydost om huvudstaden Bagdad. Arkivbild från 2017. Foto: Nabil al-Jurani/AP/TT

Robotangrepp mot oljeföretag i Irak – minst tre skadade

Publicerad

En robot har slagit ner i en bas för flera globala oljebolag väster om Basra i södra Irak.

Minst tre irakiska arbetare har skadats, enligt lokal polis som uppger att det rör sig om en så kallad Katjusja-raket som är vanlig i Mellanöstern.

Området hyser flera stora oljebolag och dess arbetare, däribland amerikanska Exxon Mobil och nederländska Royal Dutch Shell PLC. Enligt en säkerhetskälla evakuerar Exxon 21 utländska medarbetare till Dubai med omedelbar verkan. Företaget evakuerade även personal i förra månaden, efter att USA hänvisat till påstådda ospecificerade hot från Iran.

Ingen har inledningsvis tagit på sig onsdagens attack, som kommer dagarna efter två separata angrepp mot baser med amerikansk militär i Irak.

Oljeproduktionen och exporten ska inte ha påverkats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.