Den 134 meter långa och robotbestyckade fregatten Helge Ingstad hade deltagit i Nato-övningen Trident Juncture då den kolliderade med ett maltesiskt oljetankfartyg den 8 november.
Som krigsskepp är hon utrustad med kvalificerat hemlig utrustning.
Fartyget har bland annat Natos datakommunikation systemlänk 16 och system för elektronisk krigföring ombord, uppger VG.
Helge Ingstad är dessutom beväpnad med skarpa torpeder, robotar och sjunkminor och är en del av Natos avancerade robotsköld Aegis som ska skydda mot anfall från luften.
Därmed är trycket hårt på att Norges försvarsmakt bärgar fartyget så att inte kvalificerad hemlig information och utrustning kommer i fel händer.
Ska lyftas
Nu är planen att Helge Ingstad ska lyftas av två kranfartyg. Fregatten ligger på grund i närheten Stureterminalen i Hjeltefjorden utanför Bergen.
Det ena fartyget (Gulliver) är i närheten. Det andra fartyget (Rambiz) är på väg från Nederländerna.
Men det är fortsatt risk att fartyget kan glida ut på djupare vatten, uppger norska försvarsmakten.
”Bottenförhållandena innebär att Helge Ingstad inte är naturligt stabil och det finns alltid en risk att fartyget kan glida ut på djupare vatten” uppger Norges försvarsmakt.
Mycket vatten på kort tid
Helge Ingstad fick mycket allvarliga skador vid kollisionen med oljetankern och tog in mycket vatten på kort tid. Hon bogserades till land och fästes i vajrar vid klipporna för att inte sjunka ytterligare.
Detta gjordes av ett norskt bärgningsbolag.
Men vajrarna i fören brast och det robotbestyckade fartyget sjönk så att det knappt syntes.
Orsaken var att Helge Ingstad hade fortsatt att ta in vatten så hon blev för tung för vajrarna, enligt norska försvarsmakten.
Inga nya bilder
Det har inte publicerats nya bilder av haveriplatsen sedan i onsdags förra veckan.
Enligt dessa bilder ligger vraket inte så djupt. Det är därmed ett eftertraktat objekt för spionage och en enkel dykplats för dykare med rätt utbildning.
Därför har marinen upprättat en förbudszon runt haveriplatsen medan bärgning planeras och polis och Statens haverikommission utreder orsaken till kollisionen.
Känd bärgare valdes bort
Enligt uppgifter i den ansedda norska försvarsbloggen AldriMer tog norska myndigheter först kontakt med det kända nederländska bärgningsföretaget Ardent Global som genomförde bärgningen av kryssningsfartyget Costa Concordia i Medelhavet 2014.
Kontakten togs omedelbart efter kollisionen mellan Helge Ingstad och oljetankfartyget.
Men enligt AldriMer, avböjde Norges försvarsmakt anbudet från Ardent Global eftersom det var ”för dyrt”. Norge valde ett norskt bärgningsbolag istället.
Svarar delvis
SVT Nyheter har frågat om det nederländska bärgningsbolaget valdes bort av kostnadsskäl. Men varken norska försvarsmakten eller dess materielverk har svarat på just den frågan.
Däremot svarar materielverket att de arbetar på uppdrag av försvarsmakten och att de valde det norska bolag (BOA) som samarbetar med ett belgiskt.
”Detta är ett företag som har utfört ett antal bärgningar och andra komplicerade verksamheter relaterade till förflyttning av avancerade offshore-installationer. Dessutom samarbetar BOA med Scaldis, ett bärgningsföretag från Belgien” skriver kommunikationschefen Hilde Tank-Nielen i ett mejl till SVT Nyheter.
Fakta: Nansen klass fregatt
Längd: 134 meter
Bredd: 16,8 meter
Höjd: 32 meter
Maxhastighet: 26 knop
Vikt: 5 290 ton
Vapen: Evolved Sea Sparrow-robot (ESSM) med Vertical Launcher System (VLS), ny sjömålsrobot (NSM), Sting Ray-torpeder, OTO Melara-kanon, sjunkminor.
Besättning: Normal besättning 132 personer. (Kabinkapacitet för 146 personer.)
Sjöstatt: 2009
Byggd på fartygsvarvet Navantia i Ferrol i Spanien.
Norska marinen har fem fregatter i Nansen-klassen. De har fått namn av norska upptäcksresande och forskare.
Källa: Norges försvarsmakt