Röda Korset förklarar: Här är tre saker du inte ska skänka till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina har engagerat många i Sverige, och i sociala medier cirkulerar uppmaningar att donera saker till flyktingar. Men – det är inte allt som behövs eller som gör någon nytta.

– Pengar välkomnar vi jättemycket, vi ser redan nu att behoven är väldigt stora och vi befarar att de kommer att vara stora under en lång tid, säger Nina Paulsen, katastrofrådgivare på Röda Korset, till SVT Nyheter.

I de inlägg som sprids i sociala medier nämns stora mängder olika saker, utöver pengar, som påstås behövas i Ukraina. Resultatet av folkets generositet riskerar dock att orsaka problem – och kan göra betydligt större nytta ifall det doneras till välgörenhetsorganisationer på hemmaplan.

I videon ovan ger Nina Paulsen tre exempel på saker man inte bör donera till Ukraina – och förklarar varför allt nödvändigtvis inte är så välkommet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.