Donald Trump sade förra veckan att han vill utöka sanktionerna mot Iran, men Rohani hävdar att Iran fortfarande håller sig inom avtalets ramverk. Foto: AP Photo/Vahid Salemi

Rohani: Iran redo förhandla

Uppdaterad
Publicerad

Iran är redo att förhandla med USA – om Washington lyfter sanktionerna mot landet och återgår till kärnenergiavtalet från 2015.
Det sade Irans president Hassan Rohani i ett tv-sänt tal under söndagen.

USA:s president Donald Trump sade i början av juni att han är öppen för nya förhandlingar, vilket Iran då avfärdade. Sedan dess har läget mellan länderna skärpts ytterligare efter att Iran skjutit ned en amerikansk drönare och Trump drog tillbaka ett redan inlett flyganfall mot iranska mål.

– Vi har alltid haft tilltro på samtal... om de lyfter sanktionerna, och avslutar sina ekonomiska påtryckningar och återgår till avtalet är vi redo att träffas för förhandlingar med Amerika i dag, här eller var som helst, sade Rohani i sitt tal på söndagen.

Utrikesministern skeptisk

Men USA:s utrikesminister Mike Pompeo avfärdar Irans invit. I en intervju med Washington Post säger han att Rohanis förslag är ”samma erbjudande han gav till John Kerry och Barack Obama”, syftandes på USA:s förra utrikesminister och president.

– President Trump har naturligtvis sista ordet. Men det här är en väg som den förra regeringen tog och den ledde till det (kärnenergiavtalet) som den här regeringen, president Trump och jag tycker var en katastrof, säger Pompeo.

”Agera ansvarsfullt”

Frankrike, Storbritannien och Tyskland gick under söndagen ut med ett gemensamt uttalande där de manar alla parter att återgå till förhandlingsbordet istället för att eskalera situationen i regionen.

”Vi är övertygade om att tiden har kommit att agera ansvarsfullt och hitta vägar att stoppa upptrappningen och fortsätta samtalen”, skriver de tre länderna i ett uttalande som släpptes av det franska utrikesdepartementet.

Iran har de senaste två veckorna brutit mot två begränsningar i avtalet, dels taket för hur mycket uran landet får anrika dels taket för hur hög reningsgrad uranet får ha. Donald Trump sade förra veckan att han vill utöka sanktionerna mot Iran, men Rohani hävdar att Iran fortfarande håller sig inom avtalets ramverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer