USA:s president Donald Trump till vänster. Till höger: ett stridsflygplan ombord på USS Abraham Lincoln under juni månad. Foto: TT/Jon Gambrell/AP

Representanthuset vill hindra Trump att attackera Iran

Publicerad

Representanthuset i USA har röstat igenom ett förslag som kan begränsa president Donald Trumps möjligheter att angripa Iran militärt, om det inte sker i självförsvarssyfte.

Förslaget röstades igenom i representanthuset, där Demokraterna är i majoritet. Dessutom röstade 27 republikaner plus en tidigare oberoende kandidat för förslaget.

Den republikanske ledamoten Matt Gaetz var en av dem som valde att rösta för förslaget om begränsning av presidentens krigsmakt.

– Mina krigssugna kollegor, varav några redan föreslagit att vi ska invadera Venezuela, Nordkorea och antagligen ett antal länder till före lunch i morgon – om de nu är så säkra på sin sak gentemot Iran, låt dem ta sin fullmakt att bruka militärt våld mot Iran hit till kammaren, sade han.

Men i senaten, där Republikanerna styr, stöter begränsningsförslaget på patrull och kongressens båda kamrar måste nu förhandla för att få till stånd ett färdigt försvarsförslag.

Beordrade attack – avbröt

Förslaget kommer bara månaden efter att amerikanska medier rapporterat om att Trump beordrat att avfyra missiler mot Iran. Detta som respons på att Iran skjutit ner en amerikansk militärdrönare i internationellt luftrum. Iran hävdar att drönaren flugit in i iranskt luftrum, men USA nekar till dessa ankagelser.

The New York Times rapporterade, med hänvisning till anonyma källor, att stridsflyg fanns uppe i luften och var beredda på strid när Trump valde att avbryta det hela. Uppgifterna avfärdades senare i en intervju med NBC.

Enligt presidenten hade det inte varit ett proportionerligt svar på attacken mot drönaren.

Spänt mellan USA och Iran

Spänningarna mellan Iran och USA har trissats upp avsevärt sedan Trumpadministrationen skärpt sanktionerna mot Iran.

USA har ett mål om att få ner Irans oljeexport till noll, vilket är en strategi för att sätta maximal press på Iran att upphöra med, vad USA menar, sina försök att underminera stabiliteten i regionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer