Foto: TT

Trump säger ja till nya sanktioner mot Iran

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har skrivit under ett presidentdekret som innebär nya finansiella sanktioner mot Iran. Sanktionerna kommer mot bakgrund av ökade spänningar mellan de två länderna.

Enligt Trump riktar sig de nya sanktionerna mot Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei samt personer i hans närhet.

Den amerikanske presidenten meddelade först att beslutet kommer som ett svar på att Iran sköt ner en amerikansk militärdrönare över Hormuzsundet i förra veckan. Senare sade dock presidenten att sanktionerna hade införts ändå.

Målet är att blockera det iranska ledarskapet från ekonomiska tillgångar i USA samt att förhindra dem att använda sig av USA:s finansiella system.

”Alla som genomför betydande transaktioner med dessa individer kan själva komma att bli föremål för sanktioner”, meddelar Vita huset, uppger Reuters.

”B-laget törstar efter krig”

Irans FN-ambassadör svarade omgående att de nya sanktionerna visar att USA saknar respekt för internationell lag och ordning.

Irans utrikesminister Javad Zarif skriver på Twitter att hökagtiga politiker i Trumps närhet ”törstar efter krig och föraktar diplomati”.

Zarif har vid flera tillfällen refererat till att ett så kallat B-lag, bestående av bland annat USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, kan försöka sporra Trump till en konflikt med Iran.

Ökade spänningar

Det politiska och militära läget mellan Iran och USA har blivit allt mer spänt under de senaste tiden.

Läget har förvärrats ytterligare av att USA försöker skapa en internationell samsyn om att Iran ligger bakom förra veckans attacker på två tankerfartyg i Omanbukten, och även ett angrepp mot fyra tankrar utanför Förenade arabemiraten den 12 maj.

Iran förnekar inblandning i händelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer