Sanktionerna, som främst riktas mot Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei och personer i hans närhet, kommer som ett svar på att Iran sköt ner en amerikansk drönare över Hormuzsundet i förra veckan. Foto: TT

Irans ilska efter USA:s sanktioner: ”Vägen är stängd – för alltid”

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd uppmanar till dialog för att minska spänningarna i Persiska viken. I ett uttalande, som inte pekar ut Iran, fördömer rådet attackerna mot oljefartyg nyligen. Men Iran motsätter sig samtal med USA, efter att Donald Trump infört nya sanktioner mot landet. Irans president Hassan Rouhan säger i ett uttalande att Vita huset är ”mentalt efterblivna”, enligt AP.

– Man kan inte inleda samtal med någon som hotar en, säger Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi.

Abbas Mousavi, talesperson för utrikesdepartementet, går ännu hårdare åt i ett uttlande.

”De meningslösa sanktionerna mot den Iranska ledaren och landets högsta diplomat innebär att den diplomatiska vägen med USA är stängd för alltid”, skriver Abbas Mousavi på Twitter, rapporterar Reuters under tisdagsmorgonen.

”Trumps regering har påbörjat en process där de förstör alla de etablerade internationella mekanismerna för att upprätthålla global fred och säkerhet”, fortsätter han.

Riktas mot Irans högste ledare

Sanktionerna, som främst riktas mot Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei och personer i hans närhet, kommer som ett svar på att Iran sköt ner en amerikansk drönare över Hormuzsundet i förra veckan.

I ett uttalande går FN:s säkerhetsråd också ut och fördömer de attacker som riktats mot oljefartyg och kallar dem ett hot mot världens energitillgångar och fred.

”Alla som genomför betydande transaktioner med dessa individer kan själva komma att bli föremål för sanktioner”, meddelar Vita huset i ett uttalande som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Under tisdagsförmiddagen kom även ett uttalande från Irans president Hassan Rouhani, som menar att USA:s nya sanktioner är ”upprörande och idiotiska”, och säger att Vita huset är ”mentalt efterblivna”, rapporterar AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.