Romer glömda offer för Förintelsen

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals romer dödades systematiskt under andra världskriget. Trots det känner få till vidden av nazisternas brott mot den romska befolkningen.

Det är dags att romerna får en fullvärdig plats bland Förintelsens offer. I praktiken görs en åtskillnad mellan judiska och ”övriga offer” för nazisternas massmord, skriver en grupp politiker och romska företrädare på Dagens Nyheters debattsida.

– Vi vill synliggöra romernas situation och att det fanns en plan på att utrota romer i Europa långt innan kriget. Den som aktivt söker informationen kan hitta den men det har varit ganska tyst om vad som hände under den här perioden, säger Fred Taikon, ordförande i föreningen É Romani Glinda.

– Ett talande exempel är att Forum för levande historia på sin hemsida inte informerar om manifestationen till minne av ”Zigenarnatten”.

Dödades i koncentrationsläger

Vid sidan om judarna tillhör den romska befolkningen dem som drabbades hårdast i det naziockuperade Europa. Minst en halv miljon romer dödades i arbets- och koncentrationsläger och mörkertalet tros vara stort, eftersom många inte var mantalsskrivna.

– Man pratar i Sverige inte om ”romers förintelse” utan om ”folkmordet på romer under Förintelsen”. För oss är det en ordvrängning och en viktig skillnad.

Fakta

Fakta: Romer dödades i läger

* Natten mellan den 2 och 3 augusti 1944 beordrade SS-soldater in omkring 3 000 romer i gaskamrarna i Auschwitz-Birkenau. Till minne av denna händelse hölls på fredagen en minnesstund på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

* Totalt deporterades omkring 1,3 miljoner människor till Auschwitz, varav 1,1 miljoner dödades. Den 27 januari 1945 befriades lägret av ryska styrkor.

* Först 1982 erkände Västtyskland att romerna jämte judarna stod i fokus för Förintelsen. 1989 slog FN fast att romer förintats på grund av sina etniska tillhörighet.

Källa: Expo (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.