SVT:s reporter i Donetsk: Folk vill inte tänka på framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Tre månader har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina. Medan invånare i Ukraina har tvingats uppleva missilnedslag märks kriget knappt av i de större ryska städerna, säger SVT:s korrespondent Bert Sundström.

Men i Ukraina är kriget högst närvarande i folks vardag.

Vad har kriget gjort med Ukraina?

– Det är en katastrof för hela landet och för folket. Sedan varierar det mycket beroende på var man är, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg som befinner sig i Kramatorsk i Donetskregionen i östra Ukraina.

Hur ser de du möter på framtiden?

– Många vi pratar med vill inte tänka på framtiden eftersom de här tre månaderna varit svåra nog samtidigt som det spekuleras om långa, hårda och till och med avgörande strider i den här regionen.

Han beskriver hur vardagen blivit allt svårare för invånarna.

– Människor har flytt och det är öde på gatorna samtidigt som civilbefolkningen upplevt missilnedslag och en rysk militär som successivt rycker allt närmare.

SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström är på plats i Rysslands huvudstad Moskva.

Hur har Ryssland förändrats under de här tre månaderna av krig?

– Inte så jättemycket på ytan. Folk är medvetna om att det som inte får kallas för ett krig faktiskt pågår och det gör att folk är oroade och lite förvirrade. Men det syns inte i de stora städerna att det pågår ett krig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.