Rumänien och Bulgarien in i EU

Uppdaterad
Publicerad

Rumänien och Bulgarien och de 30 miljoner invånare som bor där är välkomna att gå med i EU vid årsskiftet. Det konstaterar EU-kommissionen som lämnade sin rekommendation om de båda ländernas medlemskap i dag.

Men både Rumänien och Bulgarien måste åtgärda flera problem, exempelvis på det rättsliga området, enligt EU- kommissionen.

De båda länderna måste bl.a. komma till rätta med korruptionen, i kommu- ner och regionala myndigheter. Organi- serad brottslighet i Bulgarien pekas ut som ett annat stort problem.

Viktig utvidgning

-EU-ledarna måste förklara för sina medborgare hur viktig utvidgningen är och hur mycket vi tjänar på den, sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso på en presskonferens i EU-parlamentet i dag.

Barroso väntar sig inte att några medlemsländer ska stoppa kommissionens förslag om att låta Bulgarien och Rumänien bli medlem 26 respektive 27 vid årsskiftet, trots att flera av de nuvarande EU-länderna i västra Europa intar en mycket skeptisk attityd till utvidgning numera. Men besluten om Rumänien och Bulgarien fattades för flera år sedan, sedan 2005 har det bara handlat om huruvida de

skulle få bli medlemmar 2007 eller 2008.

De båda länderna får dock inte dra full nytta av medlemskapet om de inte klarar att reda ut återstående problem. Särskilda åtgärder kan då införas. Det kan handla om förbud att exportera vissa livsmedel till andra EU-länder och att inte få de jordbruks- eller regionalstöd som avsatts, eller få återkrav på dem.

Problem med korruption

EU-kommissionen ser fortfarande stora problem vad gäller korruption och organiserad brottslighet i båda länderna, särskilt allvarliga är problemen i Bulgarien. Där är kontraktsmord vanliga och leder, hittills, sällan till ordentliga utredningar, åtal och domar.

Båda länderna måste ligga i för att modernisera rättssystemet och göra det oberoende. Fler domar mot högt uppsatta tjänstemän och politiker måste till för att visa att ingen, oavsett rang, kan räkna med fribrev.

Kommissionen kommer att övervaka och följa upp utvecklingen och länderna måste lämna rapporter om hur det går varje halvår.

Rätt att begränsa arbetskraft

De 15 ”gamla” EU-länderna har, liksom när EU växte med tio länder 2004, rätt att införa hinder för arbetskraft från de nya medlemmarna. Storbritannien, som tillsammans med Sverige och Irland var de enda som inte införde några hinder, har sagt att man tänker göra det den här gången.

Den tillträdande svenska regeringen har inte hunnit ta ställning i frågan men måste göra det snabbt. Medan Sverige inte har upplevt någon ström av arbetare från öst, har många fler än väntat kommit till Storbritannien och Irland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.