Rumäniens sittande premiärminister Ludovic Orban gick till val på att hålla landet på en ”pro-europeisk” bana. Foto: TT

Rumäniens premiärminister avgår efter val

Uppdaterad
Publicerad

Rumäniens sittande premiärminister Ludovic Orban avgår efter att det står klart att oppositionella Socialdemokratiska partiet får flest röster i parlamentsvalet.

Sent under söndagen utropade den sittande premiärministern Ludovic Orban sig till segrare i parlamentsvalet. Hans liberalkonservativa parti PNL såg då ut att kunna styra landet med stöd av mittenhöger-partiet USR-Plus.

Men ett knappt dygn senare, med 95 procent av rösterna räknade, står det klart att socialdemokratiska PSD blir största parti med runt 30 procent av rösterna medan PNL får omkring 25 procent. Progressiva USR-plus får runt 15 procent, rapporterar AP.

Valde att avgå

Bara två ytterligare partier nådde tröskeln på 5 procent som krävs för att ta sig in i parlamentet.

Högerytterkantspartiet AUR, som profilerat sig som hårdföra motståndare till samkönade äktenskap, fick 9 procent av rösterna och partiet UDMR, som representerar landets ungerska minoritet, fick 6 procent. 

Efter att det stått klart att Orban får svårt att bilda en ny regering valde han att avgå. Han lät under måndagen meddela att han inte kommer förhandla med Socialdemokratiska PSD.

Presidenten tydlig

President Klaus Iohannis väntas tillfälligt lämna över ansvaret till någon minister medan han sonderar vilka som har störst möjlighet att samla en majoritet bland parlamentsledamöterna och senatorerna.

Som han ser det är det inte aktuellt att lämna över stafettpinnen till PSD. Det gamla maktpartiets senaste mandatperiod präglades av korruptionsanklagelser, protester mot kontroversiella rättsreformer och en ständig maktkamp med Iohannis.

”En mitten-högerkoalition som kan föreslå en regeringsbildning håller snabbt på att utkristalliseras”, säger presidenten i ett uttalande.

Om PNL får bilda regering i slutänden så lär det vara med ett skört underlag, där den växande partialliansen USR-Plus väntas kräva allt hårdare tag med korruption.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer