Stine Thomsen i Rouen Foto: Stine ThomsenVisa alla (3)
Visa alla (3)

Mötte chock och rädsla

Uppdaterad
Publicerad

I den lilla staden Saint-Étienne-du-Rouvray är stämningen spänd och nedstämd. På plats i är Stine Thomsen, dansk journalist som semestrade bara 1,5 timme utanför staden där dådet skedde.

– Det är märkligt att vara på semester och runt hörnet sker en terroristattack, säger hon till SVT Nyheter.

Stine var 1,5 timme utanför Saint-Étienne-du-Rouvray när de första uppgifterna om dådet kom. Hon hade planer på att ta sig genom staden ändå och skyndade sig dit.

”Jag är väldigt arg”

Väl på plats möttes hon av chock och rädsla. En lärare som bor i staden berättar för Stine att hon är rädd för att antalet poliser i staden inte kommer räcka till om något liknande händer igen.

– Hon sa flera gånger att hon är väldigt arg, väldigt oroad, säger Stine Thomsen.

”Alla känner alla”

Stine berättar att flera personer står samlade ute på gatan. Personer väntar på att ta sig in i staden igen och oro fyller luften. I Rouen bor ungefär 27.000 människor.

– Det här är en väldigt liten stad. Många känner varandra och flera berättar att de är bekymrade över att något sådant här kan hända i en så liten stad, säger Stine Thomsen.

Många kände prästen

En annan kvinna som Stine pratat med har varit på besök i staden. Hennes farbror bor i en lägenhet alldeles invid kyrkan.

– När jag frågade henne om hon kände prästen nickade hon och kollade bort, säger Stine Thomsen.

Känner sig inte rädd

Vad som väntar härnäst vet inte Stine. Hon ska ta sig tillbaka till stadshuset och försöka ta reda på när man planerar på att öppna upp stadskärnan.

Känner du dig rädd?

– Nej, det är så mycket poliser här just nu att det är i stort sett omöjligt att vara rädd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd i fransk kyrka

Mer i ämnet