”Detta är en kväll då Nederländerna, efter brexit och valet i USA, sa nej till fel sorts populism,” säger premiärminister Mark Rutte i ett segertal. Foto: TT

Rutte: Nederländerna sa nej till ”fel sorts populism”

Uppdaterad
Publicerad

Nederländernas premiärminister Mark Rutte, ledare för det Folkpartiet VVD, förklarade under ett segertal sent på onsdagskvällen att det preliminära resultatet i det nederländska valet visar på att landets medborgare sagt nej till ”fel sorts populism”.

Mark Rutte, ledare för det liberala Folkpartiet VVD och Nederländernas sittande premiärminister, höll sent på onsdagskvällen ett segertal efter att han och hans parti utropats som valets stora segrare.

VVD kammar enligt preliminära resultat hem 33 av 150 mandat i landets parlament – förvisso en minskning från de 41 mandaten sedan förra valet.

– Det ser ut som att VVD kommer att bli landets största parti för tredje valet i rad, sa Rutte till sina anhängare vid partiets valvaka i Haag.

– Vi måste nu skapa en stabil regering som kan leda landet.

Sparsam framgång för Wilders

VVD:s och Ruttes största rivaler i valet, den islamkritiska Geert Wilders frihetsparti (PVV), ser ut att knipa 20 mandat, ett oväntat lågt resultat jämfört med hur deras siffror sett ut i opinonsmätningarna innan valet.

PVV ökar ändå sina mandat, från 15 upp till 20, men Wilders hade hoppats bli största parti.

– Det blev en seger, men inte den vi hade hoppats på, sa han i ett tal till presskåren efter under valnatten.

”Efter brexit och USA...”

Rutte, som ser ut att kunna inleda en tredje mandatperiod som nederländsk premiärminister, förklarade i sitt tal under kvällen att han redan talat med flera europeiska stats- och regeringschefer över telefon.

– Detta är en kväll då Nederländerna, efter brexit och valet i USA, sa nej till fel sorts populism, säger Rutte.

Gröna starkt framåt

I övrigt får kristdemokratiska partiet CDA får 19 mandat och alltså en knapp tredjeplats bakom Wilders PVV.

Miljöpartiet Groenlinks går framåt starkt i valet med 14 mandat jämfört med 4 mandat i förra valet, och plockar även hem majoriteten av rösterna i huvudstaden Amsterdam.

Högsta valdeltagandet på 31 år

Valdeltagandet i onsdagens val var ovanligt högt. 82 procent av de nära 13 miljoner röstberättigade nederländarna uppges ha tagit sig till vallokalerna.

Det är det högsta valdeltagandet sedan 1986, då 86 procent röstade, den högsta siffran någonsin i ett nederländskt parlamentsval.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Nederländerna 2017

Mer i ämnet