Rwanda vill utreda fransk militär

Publicerad

Rwanda har inlett en utredning kring vilka roller minst 20 franska militärer och andra tjänstemän spelade inför och under folkmordet i landet 1994.

– Hittills kan vi inte säga att vi har tillräckliga bevis för att ställa dessa personer inför rätta. Det är därför vi behöver prata med dem och höra deras version av händelserna, säger Rwandas riksåklagare Richard Muhumuza.

Bland de utpekade finns bland andra topprådgivare till Frankrikes dåvarande president François Mitterand. Från franskt håll har man ännu inte kommenterat utredningen, utan hänvisar till ett uttalande gjort av landets försvarsminister vid tidigare uppgifter om misstankar mot franska militärer.

–Att påstå att den franska armén deltagit i folkmord är en föraktlig lögn som jag inte tolererar, sa Jean-Yves Le Drian då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.