Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rymdskrot, som spåras tillbaka till den internationella rymdstationen ISS, kraschade ner från rymden och skadade en familjs hem i USA. Hör pappan Alejandro Otero berätta om händelsen. Foto: CBS News/Storyblocks

Rymdskrot kraschade ner i familjens hem: ”Träffade nästan min son”

Uppdaterad
Publicerad

Rymdskrot kraschade ner från rymden och skadade en familjs hem i delstaten Florida, i USA. Nu bekräftar NASA att föremålet spåras tillbaka till den internationella rymdstationen ISS.

– Det lät oerhört högt. Den träffade nästan min son, säger Alejandro Otero, pappa i familjen.

Metallcylindern störtade ner från skyn den 8 mars tidigare i år. Med enorm kraft gick den genom taket och två våningar i familjehuset.

– Jag skakade. Jag kunde inte tro mina ögon. Vad är oddsen att något landar på mitt hus? säger Alejandro Otero.

Pappan började sedan eftersöka rymdskräpets rätte ägare. I ett inlägg som han postat på sociala medieplattformen X bad han bland annat om hjälp för att komma i kontakt med NASA.

”Vi hade enorm tur”

Efter att metallcylindern undersökts på Kennedy Space Center kunde NASA bekräfta att den kunde spåras till den internationella rymdstationen ISS.

Föremålet var planerat att gå genom atmosfären och brinna för att sedan landa säkert i havet – inte att krascha rakt in i ett hem i ett bostadsområde.

– Den är väldigt tung och skadlig. Skulle den landa på någon eller något är det kört. Vi hade enorm tur, säger Otero.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.