Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska det gå till? Se i videon ovan. Foto: Astroscale

Här är roboten som ska städa rymden

Publicerad

Skrot och skräp i rymden har länge varit ett problem. Nu utvecklas en robot som ska kunna dammsuga upp gammalt rymdskrot.

– För att vi även i framtiden ska kunna utnyttja rymden på bästa möjliga sätt, måste vi börja rensa, säger Andreas Korn, universitetslektor i astronomi vid Uppsala universitet.

Siffror från Nasa och Esa visar att det uppskattningsvis finns omkring 30 000-40 000 objekt som är större än 10 cm. Oftast handlar det om delar från gamla satelliter som är fast i jordens omloppsbana.

Skräckscenariot som både Nasa och forskare varnar för är ”Kesslersyndromet”. Teorin är döpt efter Nasa-forskaren Donald J. Kessler och handlar om att skrotet tillslut bildar en barriär runt hela jorden.

Framsteg

– Det skulle ha förödande konsekvenser för satelliter i omloppsbana. Så vi måste verkligen städa upp efter oss, säger Korn.

Teknisk utmaning att städa upp

Ansträngningar görs för att förhindra att nytt skrot ska hamna i rymden. Men att ”dammsuga” bort det som redan finns där är fortfarande en teknisk utmaning.

Men det är det som den nya roboten, som kallas för Active Debris Removal (ADR), ska försöka sig på. Målet är att roboten ska ligga i jordens omloppsbana i slutet av 2026.

Så hur kommer det funka? Se i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet