Nasa-illustration som visar hur rymdsonden Insight ska genomföra borrningar på Mars yta. Foto: NASA

Rymdsonden har landat på Mars – efter sex månader

Uppdaterad
Publicerad

Efter sex månaders färd ställdes allt på sin spets – skulle sonden klara av den sju minuter långa nedfärden genom atmosfären och landa i dugligt skick? Alla nagelbitande professorer och rymdintresserade kunde så slutligen dra en lättnadens suck då landningen blev en succé.

Sonden skickades från Kalifornien i maj och avverkade 458 miljoner kilometer innan den landade ikväll kl strax innan kl. 21 svensk tid. Spänningen var hög innan den kluriga landningen som kunde gått fel på många sätt.

– Vissa av personerna som är med här har jobbat med detta i 10-20 år. Det är en väldigt stor dag, säger Johan Robertsson, professor i geofysik på Schweiz tekniska högskola, som ingick i Insight-projektet.

– Jag är jätteglad, det var spännande, och allt gick enligt planen.

Landningen tog sju minuter

InSight  trädde in i Mars atmosfär med en hastighet av 19 310 kilometer i timmen. Resan ner mot fast mark bromsades av atmosfärens friktion, en fallskärm samt bromsraketer. När den landade sex och en halv till sju minuter senare, var hastigheten nere i åtta kilometer i timmen.

Efter landning måste sonden vänta i 16 minuter för att dammet ska lägga sig, innan den kan veckla ut sina cirkelformade solpaneler.

Gräva upp hemligheter

I Los Angeles följde Nasa-personal landningen i realtid via två satelliter som skickades upp samtidigt som InSight och flyger förbi Mars.

Landningsplatsen, platån Elysium Planitia, ligger omkring 600 kilometer från där landaren Curiosity tog mark 2012. Det var senast en Nasafarkost satte sin fot på den röda planeten.

Under 24 månader kommer nu InSight användas sig av seismisk utrustning och en borr för att gräva upp hemligheter om hur planeten formades. Enligt forskare kan det leda till en ökad förståelse för hur jorden och andra steniga planeter i den inre delen av vårt solsystem skapades.

– Det kan säga en del om vad som skiljer jorden och Mars, varför utvecklade vi kontinenter och inte Mars till exempel?  säger Johan Robertsson.

En tidsmaskin

Medan kontinentalplattor har förstört mycket av jordens ursprung, så tros Mars ha varit intakt under eonerna, vilket gör marken till en geologisk tidsmaskin.

Huvudinstrumentet är en högkänslig seismometer som ska mäta ”Marsjordbävningar” och meteoritnedslag. Forskarna räknar med mellan ett dussin och 100 skakningar som ska hjälpa dem att förstå planetens storlek, densitet och sammansättning.

-Den kan registrera nivåhöjningar på mindre än en väteatoms storlek, säger Andreas Johnsson, vid institutionen för geovetenskaper på Göteborgs universitet, som har forskat om Mars.

Hittills bara skrapat på ytan

InSight är också utrustad med en borr som kan borra fem meter ner i marken och sedan mäta temperaturen. Instrument samlar in data om Mars rotation för att försöka avslöja storleken på planetens kärna – och om den eventuellt är flytande.

-Det som är spännande är Insights första uppdrag som tittar på Mars innandöme. Det är mest gissningar hittills och vi har i bokstavlig mening bara skrapat på ytan, säger Andreas Johnsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.