Mars får sin första hälsokontroll

Publicerad

Den ska ta tempen, mäta pulsen och testa den röda planetens ”balanssinne”. Nasas nya rymdfarkost InSight avfyrades i dag och ska ge Mars sin första hälsokontroll på 4,6 miljarder år.

Just nu rullar det runt två robotar på Mars sandtäckta yta. Mars Opportunity och Curiosity har i flera år undersökt den steniga ytan av vår grannplanet och snart får det besök av ännu en nyfiken maskin, InSight.

Men till skillnad från sina rullande robotkollegor kommer Nasas nya robot att stå stilla, vilket är nödvändigt för att undersöka Mars på djupet. Roboten är utrustad med tre olika instrument som kommer att mäta planetens temperatur, seismiska aktivitet och hur den snurrar runt sina egna poler.

– Nasa skriver själva att de vill testa planetens livstecken. De vill ta reda på i vilken grad Mars är en levande planet, säger Sanna Alwmark, nedslagsgeolog vid Lunds universitet.

Nasas nya robot skjuts upp med en Atlas V-401-raket och med ombord finns även Mars Cube One: Två små farkoster som ska skicka signaler från InSight tillbaka till jorden. Foto: Nasa / JPL-Caltech

Tar tempen

Att ta tempen på en planet är lite som att tempen på en människa. Allt du behöver är en termometer, vilket i detta fall är en värmesond. Med den kommer InSight att borra sig ner till ett djup på runt tre meter för att mäta Mars himlakroppstemperatur.

Tre meter ner i Mars-skorpan, som mäter mellan 50 och 125 kilometer, kanske inte låter som särskilt mycket. Men om allt går som det ska kommer det vara det djupaste vi någonsin har borrat i den röda planeten.

Såhär kommer roboten att se ut efter att den landat på Mars. De stora cirklarna är solpaneler som driver instrumenten ombord. Foto: Nasa / JPL-Caltech / Lockheed Martin

Mäter pulsen

För att mäta planetens puls kommer InSight att placera en seismograf som mäter de skakningar och rörelser som sker i Mars inre. En teknik som kommer att avslöja mer om hur Mars ser ut på insidan.

– Man kan säga att den kommer att mäta Mars-skalv istället för jordskalv. Lite förenklat ska en seismograf mäta hur olika saker i Mars-skorpan studsar mot varandra, vilket kan säga en del om vad för material planeten består av, säger Sanna Alwmark.

Testar balansen

En annan hälsokontroll som Nasas robotläkare kommer att genomföra är ett balanstest. Eftersom InSight sitter fast på en plats kan astronomer här på jorden använda roboten för att se hur Mars rör sig, när den snurrar runt både solen och sin egen axel.

– Mars beter sig lite konstigt. Den vickar lite på sig när den snurrar och en av frågorna Nasa vill få svar på är varför. Det är ju egentligen därför de skickar dit InSight, för att få en djupare inblick i Mars.

InSight kommer att anlända till Mars i november och robotens mål är att undersöka planetens utveckling. Foto: Nasa / Greg Shirah

Hur Mars blev Mars

Vad vi vet om Mars idag är att den är en öde planet, förmodligen utan liv. Men så kanske det inte alltid har varit. Jorden och Mars är ungefär lika gamla, runt 4,6 miljarder år, och under den tiden har det gått väldigt olika för planeternas utveckling.

Men varför? Varför blev Mars den röda planeten och jorden den gröna? Det är de huvudsakliga frågorna som Nasas astronomer vill ha svar på genom robotar som InSight.

– När något har med Mars att göra har det med liv att göra. Det man vill undersöka är om Mars någon gång kan ha haft livsbärande egenskaper och hur vårt solsystems steniga planeter har utvecklats.

Klockan 04.05 lokal tid steg den obemannade farkosten mot himlen från Vandenberg Air Force Base i Kalifornien. För mer info om InSight klicka här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer