Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski och Sian Proctor svävar fritt i rymden. Nu har kvartetten landat på jorden. Foto: Space X/AP/TT

Rymdturisterna nere på jorden igen

Uppdaterad
Publicerad

Kapseln gled sakta och säkert ner i Atlanten utanför Floridas kust och därmed var rymdturisternas färd ombord på Spacex-färjan över för den här gången.

– Det var en sjuhelsikes resa, och det var bara början, sade miljardären Jared Isaacman inifrån kapseln vid landningen.

Fyra fallskärmar och en liten kapsel plaskade ner i ett stilla hav någon mil öster om Florida. Klockan var sju minuter efter 01 natten mot söndag, svensk tid, och den första historiska rymdresan med bara ”turister” ombord var över.

Borta tre dygn

De fyra i Dragon-kapseln – Jared Isaacman, Chris Sembroski, Sian Proctor och Hayley Arceneaux – var ute i rymden i tre dygn och de var de första som åkte ut i världsalltet utan någon fullutbildad astronaut som ledde resan.

Farkostens omloppsbana var längre ut i rymden än såväl rymdteleskopet Hubble som Internationella rymdstationen (ISS) och enligt Elon Musks företag Spacex var de fyra längre bort från jorden än någon annan människa varit sedan månlandningen vintern 1972.

Pengar till cancerforskning

Den 38-årige it-miljardären Jared Isaacman var den som hade beställt äventyret. Hur mycket han har betalat Spacex är hemligt. Men vid sidan av ett välgörenhetsmål att samla in 200 miljoner dollar (1,7 miljarder kronor) till bland annat cancerforskning fungerar projektet som ett skyltfönster för Elon Musks rymdplaner – tillsammans med USA:s rymdstyrelse Nasa planerar han baser på såväl månen som Mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.