Foto: Scanpix

Anti-homolag godkänd i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland godkänner i dag den kontroversiella lag som förbjuder ”propaganda” riktad mot underåriga som rör ”icke-traditionella sexuella relationer”. Ingen ledamot röstade emot förslaget.

Ryska politiker röstade i dag igenom en ny lag som innebär ett förbud mot ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer”, något som kritiker befarar kommer att användas för att förtrycka homosexuella. Lagen kommer, enligt kritiker, kunna användas för att åtala någon som uttrycker stöd för homosexuella.

436 röster för – ingen emot

Röstsiffrorna blev 436 röster för lagen, men ingen emot. En ledamot lade ned sin röst, skriver AFP.

HBT-rättigheter under attack

Nu väntar en omröstning i ryska överhuset innan lagförslaget hamnar hos president Vladimir Putin för underskrift. Allt tyder på att lagen kommer att träda i kraft.

Ryssland antar även en lag som ska straffa de som ”förolämpar religion”. Den som bryter mot lagen kan få ett års fängelse. Om ”propagandan” utförs på religiösa platser är maxstraffet tre års fängelse.

88 procent för lagen

Under senare år har intoleransen mot homosexuella ökat i Ryssland. Det statskontrollerade opinionsmätningsinstitutet Vtsiom uppger att 88 procent är för den nya lagen.

Under dagen hölls protester mot lagen utanför parlamentet i Moskva. Men klart fler var de som protesterade mot de homosexuellas rättigheter, som också uppges ha kastat ruttna ägg mot demonstranterna. Enligt Reuters greps runt 20 demonstranter av poliser efter att bråk utbrutit mellan de två grupperna.

”Homosexualitet ses som en sjukdom”

Lagen, som tidigare varit uppe i parlamentet och som antagits i ett tiotal regioner, har vid flera tillfällen utlöst protester. I januari i år var SVT:s korrespondent Elin Jönsson på plats i Moskva under en demonstration mot lagförslaget. Hon vittnade då om en allt svårare situation för homosexuella i Ryssland.

– Lagförslaget är populärt och har stöd av den ryska befolkningen. Homosexualitet ses som en sjukdom här och homosexuella anses perversa och abnorma. Man tycker att de ska vara tysta och inte kräva några rättigheter. Gruppen är väldigt utsatta och många homosexuella har blivit utsatta för mordförsök, sade SVT:s korrespondent Elin Jönsson, på plats i Moskva.

Jelena Kostjuschenko, som arrangerade hbtq-demonstrationer i Moskva, sade då i januari att lagen innebär att homosexuella förbjuds att sprida information.

– Lagen innebär censur för medierna, att vi inte kan sprida information, vi kommer inte kunna arrangera evenemang eller skriva på våra bloggar. Vi kommer inte att kunna slåss för våra rättigheter, sade hon till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HBT-rättigheter under attack

Mer i ämnet