Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Männen som påstås vara tidigare ukrainska soldater menar att de inte förrått sitt hemland. Foto: Readovka

Rysk media: Ukrainska krigsfångar skickas till fronten

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska militären har bildat en styrka med vad som uppges var ukrainska krigsfångar som framöver ska slåss för deras räkning. De påstås ha svurit sin lojalitet till Ryssland och ska inom kort skickas till fronten, skriver den statliga ryska nyhetsbyrån RIA.

Uppgifterna om att styrkan, kallad ”Bohdan Khmelnytsky-bataljonen”, bildats började spridas i februari i år.

Ryska medier rapporterade att den då bestod av ett 70-tal tidigare ukrainska soldater som ska ha rekryterats från ryska fångläger. De påstås ha frivilligt lagt ner sina vapen när de togs till fånga och sägs ha uttryckt en vilja att gå över till den ryska sidan.

De ska sedan dess ha tränats, fått ryska pass och skrivit under kontrakt med den ryska armén. Majoriteten ska ha tidigare stridserfarenhet.

Ska skickas till fronten

På tisdagen skrev RIA att soldaterna svurit sin trohet till Ryssland och att de inom kort kommer att skickas till fronten i Ukraina.

”Vi har redan svurit en ed till det ukrainska folket, men vi har inte förrått dem. Ukrainarna hålls gisslan av den kriminella Kievregimen”, citeras en av de ukrainska soldaterna av den ryska nyhetsbyrån.

Vittnesmål om tortyr i ryska fängelser

Människorättsorganisationer och tidigare tillfångatagna har beskrivit mycket svåra förhållanden i ryska fängelser och fångläger. Återvända ukrainare har vittnat om att de utsatts för misshandel med bland annat elchocker, att de hotats till livet och lämnats utan ordentlig sjukvård.

Enligt FN tyder uppgifterna på att tortyren av både civila och tillfångatagna ukrainska soldater sker systematiskt och dessutom är sanktionerat av det ryska toppskiktet.

Enligt Genèvekonventionen är det förbjudet att hålla samt skicka krigsfångar till platser där de kan påverkas av stridigheter. De får inte utsättas för tortyr, förnedring eller psykologisk misshandel.

Krigsfångar får heller inte under några omständigheter upphäva de rättigheter som givits dem enligt konventionen.

Se soldaterna träna i klippet ovan. SVT Nyheter har inte kunnat verifiera deras identiteter och om de faktiskt varit ukrainska soldater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.