Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska trupper har positionerat sig vid en av få vägar ut ur staden Sievjerodonetsk. Se bilderna från området i klippet. Foto: EBU

Rysk offensiv i östra Ukraina – tar kontroll över järnvägsknut

Uppdaterad
Publicerad

Ryska trupper har gått in i staden Sievjerodonetsk i östra Ukraina, uppger Serhiy Gaidai, guvernör i Luhansk-provinsen, på Telegram enligt Reuters. Samtidigt säger sig ryska separatister ha tagit över järnvägsknuten Lyman. 

Mycket talar för att de ukrainska försvarsstyrkorna tvingas retirera från Luhansk.

Ryssland har de senaste veckorna riktat in sig på östra Ukraina – bland annat Luhansk-regionen. Nu kommer rapporter om att striderna intensifierats och Ukriana vädjar till Väst om tyngre vapen för att kunna hejda den ryska framryckningen.

Omringat städer

Brittiska försvarsdepartementet uppger på Twitter att ryska styrkor fortsatt försöker omringa de både städerna Sievjerodonetsk och Lysychansk. De är de sista i Luhansk-regionen som Ukraina har fortsatt kontroll över.

På fredagskvällen uppgav guvernören i regionen på Telegram att ryska trupper gått in i Sievjerodonetsk. Han tror inte att Ryssland kan ta regionen inom de närmaste dagarna, enligt meddelandet som Reuters tagit del av.

– Vi kommer att ha tillräckligt med styrka och resurser för att försvara oss själva. Men för att inte bli omringade kan vi bli tvungna att dra oss tillbaka.

Nästan alla byggnader i staden Sievjerodonetsk är skadade. Enligt stadens borgmästare är 60 procent av staden bostadshus förstörda.

– Den massiva artilleribeskjutningen upphör inte, varken dag och natt, säger Sievjerodonetsk borgmästare Oleksandr Striuk enligt AP.

Borgmästaren säger att över 1500 personer dödats sedan krigsstarten. Av de 100 000 invånarna som fanns i staden före kriget finne mellan 12 000 och 13 000 kvar, enligt Oleksandr Striuk.

Tagit järnvägsknut

Under fredagen sade sig ryska separatister ha tagit över Lyman, en stor järnvägsknut i Donetsk, nordost om staden Slovyansk som pekats ut som Rysslands huvudmål för att kunna ta kontroll över hela Donbas. Staden är en knutpunkt för de ukrainska styrkornas försörjning och ett viktigt transportnav.

Men en talesperson för den ukrainska försvarsministern uppger att man fortfarande håller delar av staden och att en motoffensiv inletts för att försöka driva ut de ryska trupperna från Lyman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet