Rysk kravallpolis griper oppositionsledaren Alexei Navalny vid en demonstration i Moskva. Foto: TT

Rysk oppositionsledare gripen vid anti-Putin-demonstration

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har gripits av rysk polis vid en demonstration mot president Vladimir Putin i Moskva. Minst 1 000 andra ska också ha gripits vid protester i landet, enligt den oberoende organisationen OVD-info.

Tusentals personer har under lördagen protesterat runt om i Ryssland under parollen ”han är inte vår Tsar”, inför att Vladimir Putin på måndag tillträder som president för en fjärde mandatperiod.

I Moskva greps oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i samband med en demonstration, uppger Leonid Volkov, en av Navalnyjs närmaste politiska allierade.

– Navalnyj dök upp på Pusjkintorget och blev snabbt gripen, säger Volkov i en onlinesändning, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Över 1 000 gripna

Polisen ska även ha gripit flera aktivister vid flera demonstrationer runtom i landet, uppger nyhetsbyrån AP. Enligt organisationen OVD-info har minst 1 029 personer blivit omhändertagna av polis i 19 olika städer runt om i Ryssland under lördagen, 475 av dem i Moskva.

Det är inte första gången Aleksej Navalnyj, som är en av Rysslands främsta Putinkritiker, grips.

Senast i januari i år blev han gripen i samband med en demonstration och sommaren 2017 spenderade han 25 dagar i fängelse för att ha planerat demonstationer. 2014 dömdes han till ett villkorlig fängelsestraff på 3,5 år för förskingring.

Hans anhängare avfärdar domen som politiskt motiverad, i syfte att hindra Navalnyj från att ställa upp i val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.