Den ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj vid en rättsförhandling i Moskva under torsdagen. Foto: TT

Ryska oppositionsledaren Navalnyj släppt från fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske oppositionelle politikern Aleksej Navalnyj har släppts efter att ha avtjänat sitt 30 dagar långa fängelsestraff, meddelar hans talesperson.
Han greps och dömdes den i juli för att ha uppmanat till en demonstration utan tillstånd.

Polisen var på plats utanför fängelset när Navalnyj vandrade ut, men gjorde ingen ansats att gripa honom igen. Han riskerar dock att frihetsberövas på nytt eftersom han har fortsatt att uppmana till protester.

Oppositionsledaren fördömde omedelbart de ryska myndigheternas ”terrorhandling” när de hindrat protester i Moskva de senaste veckorna.

– Rörelsen kommer att fortsätta växa och regimen kommer att ångra vad den har gjort, sade han till journalister utanför fängelset.

Fler gripna

Gripandet och domen kom några dagar före den protest han uppmanat till, som riktade sig mot att flera oppositionspolitiker uteslutits från ett lokalval i september.

Flera andra framträdande oppositionspolitiker greps och fick sina bostäder genomsökta samma dag som Navalnyj och fler än 550 personer greps under demonstrationsdagen den 27 juli, där runt 3 500 människor deltog.

Protesterna var olagliga, enligt myndigheterna.

Under fängelsetiden har Navalnyj fått sjukhusvård för vad som enligt läkarna var en ”allvarlig allergisk reaktion”. Navalnyj själv har sagt att han kan ha blivit förgiftad.

20 000 i demonstration

Helgen innan Navalnyj greps demonstrerade enligt oppositionen fler än 20 000 människor tillsammans med de oppositionspolitiker som nekats att ställa upp i lokalvalet.

De flesta oppositionsledare som inte får ställa upp i lokalvalet har också frihetsberövats för att ha brutit mot demonstrationslagar.

Rysslands president Vladimir Putin talade för första gången om rörelsen vid ett besök i Frankrike i måndags. Han lovade då att hindra uppkomsten av massdemonstrationer i Moskva, liknande Gula västarna-protesterna i Frankrike.

Den 14 juli 2019 nekade Moskvas valkommission flera oppositionella, oberoende kandidater att delta i stadens borgmästarval den 8 september. Till skillnad från de flesta Kremlvänliga politiker så måste oppositionella samla ihop runt 5 000 underskrifter för att få kandidera. Moskva styrs i dag av det nationellt styrande partiet, Enade Ryssland.

Valkommissionens motivering till att diskvalificera de oppositionella kandidaterna är att en för hög andel av underskrifterna varit ”ogiltiga”. De avvisade kandidaterna anklagar å sin sida valkommissionen för att gå regeringens ärenden.

Strax före marschen greps oppositionsledaren, juristen och aktivisten Aleksej Navalnyj. Han drabbades sedan av ett hälsotillstånd som officiellt beskrevs som en allergisk chock, medan Navalnyjs personliga läkare uppgav att det kan ha rört sig om en förgiftning av en ”okänd kemisk substans”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer