Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bazta, SVT

Rysk partisan: Sabotage är det enda som kan påverka regimen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sabotage på järnvägar och mot mönstringskontor har ökat kraftigt sedan president Putin beslutade att kalla in fler soldater under hösten.

Bakom vissa av dåden står ett antal partisangrupper, som verkar i det fördolda.

– I en totalitär stat är partisanverksamhet det enda som kan påverka makthavarna, säger partisanledaren ”Artem” till SVT.

SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson har fått en exklusiv intervju med en ledare för den vänsterextrema partisangruppen Anarko-kommunisternas kamporganisation.

– Att dela ut flygblad eller skriva på namninsamlingar fungerar inte i en auktoritär stat, säger Artem, en av gruppens ledare.

Kriget i Ukraina

Artem heter egentligen något annat och vill vara anonym av säkerhetsskäl.

Han berättar att gruppen började med att spränga en mobilmast i länet Belgorod i april 2022. Därefter har de fortsatt med sabotage riktade mot raket- och artilleriförråd, de tänder eld på mönstringskontor och förstör järnväg.

De olika grupperingarna organiserar sig på sociala medier, där de också delar bilder på sabotage. SVT har kunnat verifiera flera av bilderna, men inte alla.

I videon ser du några av attackerna och hör Artem om partisanernas olagliga kamp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet