Foto: ELIN JÖNSSON

Ryska demonstrationer mot Nordea i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

En grupp ryssar demonstrerade utanför Sveriges ambassad i Moskva under tisdagen i protest mot Nordea.

Enligt demonstranterna hotar Nordea att ta deras lägenheter och kräver kunderna på enorma summor pengar.

Nordea avfärdar kritiken som lögner och påhitt.

De ryska bankkunderna som sluter upp utanför grindarna till Sveriges ambassad i Moskva bär plakat med svenska texter: ”Nordea gör oss hemlösa”, ”Nordea – socialpolitik för tredje världen”, ”Sverige, är detta ditt rätta ansikte?”.

– Vi har kommit hit till ambassaden för att vi vill att Sverige uppmärksammar oss låntagare som tagit lån i dollar. Vi hoppas att man från statligt håll i Sverige kan försöka påverka banken, så att folk inte blir av med sina lägenheter och hamnar på gatan, säger Igor Ivanov.

För tio år sedan följde de bankens råd och tog bolån i dollar, men i och med rubelns ras har deras kostnader för lånen nu tredubblats. Kunderna anser att Nordea, som gjort stor vinster i Ryssland, gjort sig skyldig till vårdslös långivning. De kräver nu att banken tar sitt ansvar.

”Banken gav oss inga alternativ”

För åtta år tog Igor Ivanov och 700 andra Nordeakunder bolån i dollar. Räntan var 12 procent, hög kan tyckas för oss svenskar, men i Ryssland ansågs den låg. Och några lån i rubel gick Nordea inte med på, berättar låntagarna utanför ambassaden.

– Banken gav oss inga alternativ. Jag fick två avslag när jag ansökte om rubellån. Banken vägrade ge mig lån i något annat än dollar eller euro.

På den tiden gick den ryska ekonomin som tåget och rubeln var stark. I dag är den ryska valutan värd tre gånger mindre, och tillsammans med räntan överstiger nu månadskostnaderna för lånet låntagarnas inkomster. När bankkunderna nu inte längre kan betala tar Nordea ifrån dem deras lägenheter. Igor bjuder med oss till sin enrummare han snart kan tvingas lämna. Men även om Nordea tar den ifrån honom kommer han tvingas fortsätta betala till banken.

– Lägenheten är enkel och det är mitt enda boende. Även om de tar lägenheten ifrån mig kommer jag vara skyldig banken omkring 80.000 dollar. Jag har betalat punktligt i alla år, nu säger de: ”Igor, om du inte kan betala tar vi lägenheten ifrån dig och du får betala till oss resten av ditt liv”, säger Igor Ivanov som menar att Nordea medvetet utnyttjat den bristande ryska lagstiftningen.

Många andra banker har reviderat kursen

Nordeas verksamhet i Rysslands har varit mycket lönsam i och med de höga räntorna. Bankkunderna menar att banken därigenom redan har skapat sig en finansiell buffert och därför har råd att försöka hitta en lösning åt sina kunder. Många andra europeiska och ryska banker har reviderat kursen eller gått med på att omvandla lånen till rubellån, men Nordea vill inte ens diskutera frågan, säger demonstranterna.

– De vill inte prata med oss när vi kontaktar dem. Det ryska huvudkontoret säger att de inte kan göra det för att deras svenska chefer förbjudit dem att förhandla med oss. När vi kontaktar banken i Sverige får vi höra att vi ska vända oss till våra bankkontor i Moskva, säger demonstranten Tatjana Bak.

Menar att de straffas

Enligt låntagarna utanför svenska ambassaden straffas dessutom de bankkunder som deltar i demonstrationer utanför Nordea eller på andra sätt försökt få uppmärksamhet för sina problem. Alexandr Popov, som koordinerar protesterna visar ett brev han fått från Nordea där banken säger upp lånet med en dags varsel.

– Enligt lag har vi 90 dagar på oss, men flera av oss som varit aktiva har fått sådana här brev. Vi hade högre tankar om Sverige. En dags varsel, det är rena gangsterfasoner, säger Aleksandr Popov till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.