Att Gazprom ska minska gasleveranserna till Tyskland ser ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som en del av en ekonomisk rysk krigsföring. Foto: ANATOLY MALTSEV/TT/SERGEY DOLZHENKO/TT

Ryska gasflödet till Europa stryps ytterligare

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga ryska energijätten Gazprom planerar att dra ner på flödet av gas till Tyskland från och med onsdag. Mängden levererad naturgas ska nu halveras. Gazprom uppger att orsaken är tekniska problem, men det köper inte Ukrainas president Zelenskyj.

– Ryssland för ett öppet gaskrig mot ett enat Europa, säger han.

De dagliga gasleveranserna via Nord Stream 1 kommer att från och med onsdagen uppgå till 33 miljoner kubikmeter, motsvarande omkring 20 procent av maxkapaciteten.

Hittills har man levererat på 40 procent, skriver Washington Post. Tyska myndigheter uppger att de följer utvecklingen noga, men säger samtidigt att de inte sett några tekniska förhinder för gasleveranserna.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj berörde utvecklingen i sitt kvällstal på måndagen.

– Ryssland gör detta med flit för att göra det så svårt som möjligt för européer att förbereda sig för vintern. Och det här är ett öppet gaskrig som Ryssland för mot ett enat Europa, sa han och fortsatte:

– De bryr sig inte om vad som händer med folket. Hur de kommer att lida, av hunger på grund av blockeringen av hamnar eller från vinterkyla och fattigdom – eller från ockupation. Det här är bara olika former av terror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.